20 januari 2008

Senator Freya Piryns reikt groene pluim uit

Op de nieuwjaarsreceptie van Groen! Aalst reikte Groen!-senator Freya Piryns vandaag de Aalsterse groene pluim uit. De genomineerden waren 5 Aalstenaars of organisaties die in 2007 een ecologisch initiatief namen:

- Wim D'Haeseleer, actief bij Natuurpunt Honegem
- Anny en Dirk Lingier-Smets, die hun woning in Erembodegem energiezuinig verbouwen en binnenkort zelfs zonne-energie inschakelen om in hun elektriciteit en warm water te voorzien
-IBSO 'De Horizon', een erkende groene school die werk maakt van de recyclage van afval
-Stedelijke basisschool Tinnenhoek, erkende groene school die een gezondheidsbeleid voert (de lln. krijgen geen frisdrank, maar water uit drinkwaterfonteintjes aangeboden).
-De Waterkant/De Milieuboot, een milieuorganisatie die educatieve projecten organiseert in verband met proper water.

Alle genomineerden kregen een kunstwerk van kunstenares Magdelien Roobroeck. De uiteindelijke winnaar was Wim D'Haeseleer.

Op de nieuwjaarsreceptie nam Groen! Aalst afscheid van Els Keytsman als gemeenteraadslid in Aalst. Els blijft wel nog actief bij Groen!, maar mag haar nieuwe werk bij Oxfam niet combineren met een politiek mandaat. Karine Kindermans staat intussen klaar om de fakkel na carnaval over te nemen.

Labels: , , ,

10 januari 2008

100 KWh gratis stroom afschaffen?


Gisteren pleitten de elektriciteits- en gasbedrijven ervoor om de 100 KWh gratis stroom per persoon af te schaffen, met als argument dat deze maatregel het doel, namelijk mensen stimuleren om minder energie te verbruiken, niet behaalt. Voor Groen! is dit echter geen afdoend argument, want de 100 KWh gratis stroom is wel degelijk een hulp voor de gezinnen die het moeilijk hebben om hun energiefactuur te betalen. Groen! lanceerde daarom volgend persbericht:

Groen! wil niet dat rijke energiebedrijven armen in het donker zetten

Toegang tot energie is een basisrecht. Toch stellen we vast dat, ook in het rijke Vlaanderen, steeds meer mensen moeite hebben om hun energiefactuur te betalen en in de energiearmoede terecht komen. Op initiatief van Groen! werd in het Vlaams parlement een ad hoc commissie Energiearmoede opgericht.

Gisteren lanceerden de elektriciteits- en gasbedrijven (FEBEG) op één van de zittingen van die commissie het voorstel om de 100 kWh gratis stroom af te schaffen. Dit is voor Groen! onaanvaardbaar. Voor mensen in armoede maakt deze maatregel wel degelijk verschil.

In 2007 stapten niet minder dan 55.000 Vlaamse gezinnen naar het OCMW omdat ze hun energiefactuur niet konden betalen. Het aantal mensen dat in energiearmoede leeft is daarmee op een jaar tijd met 50 procent gestegen.

Het stuit ons tegen de borst dat het net de elektriciteitsbedrijven zijn die voor de afschaffing van deze sociale maatregel pleiten. Decennialang heeft Electrabel/Suez de Belgische gezinnen veel te hoge energieprijzen aangerekend. Suez boekt woekerwinsten en draineert die naar Frankrijk, maar wil intussen wel kansarme gezinnen in België in het donker zetten.

De alternatieven die FEBEG voorstelt gaan volledig voorbij aan de acute noden van mensen in armoede. Deze mensen betalen namelijk geen belastingen, zodat het toekennen van belastingsaftrek hen geen enkel voordeel oplevert. Ook premies om woningen energiezuiniger te maken, zijn voor mensen die het al moeilijk hebben om dagelijks rond te komen, weinig effectief.

Groen! wil een sociaal én ecologisch antwoord bieden op het probleem van de energiearmoede. Onze vertegenwoordigers in de OCMW-raden gaan daar een punt van maken. Groen! wil komaf maken met de administratieve belemmeringen bij de toekenning van de 100 kWh gratis stroom. De gratis stroom moet automatisch worden toegekend. Budgetmeters met stroombegrenzers moeten beschikbaar zijn voor iedereen en oplaadpunten moeten op loopafstand bereikbaar zijn. Het afsluiten van gezinnen van stroom en gas moet in de feiten onmogelijk gemaakt worden. In elke gemeente moet een raad voor energiewelzijn komen. Op langere temrijn wil Groen! dat investeringen in energiebesparing ook voor lage inkomensgroepen zonder drempels bereikbaar zijn. Zodat in kansarme gezinnen het energieverbruik structureel vermindert.

Eloi Glorieux, Vlaams Volksvertegenwoordiger, 0475/98 20 93

Labels: , , , , ,

06 januari 2008

De kracht van links

De vraag van de week in De Standaard luidt deze week 'Wat kunnen linkse partijen doen om het tij te keren?' Op het forum valt een amalgaam aan antwoorden te lezen waaruit blijkt dat veel mensen eigenlijk niet weten wat wordt bedoeld met politiek links en rechts. De verwarring heeft vooral te maken met het dooreenhaspelen van economische en ethische kwesties.

Het verschil tussen links en rechts is in principe nochtans heel eenvoudig: wie economisch links is, vindt dat de overheid moet ingrijpen om de economie in goede banen te leiden. Dit kan gaan over uitkeringen voor wie niet mee kan in de economie, maar ook over bijvoorbeeld landbouwsubsidies. Wie economisch rechts is, is van mening dat de overheid zich zo weinig mogelijk moet bemoeien met de economie. De 'onzichtbare hand' zal de economie in goede banen leiden, bemoeienissen van de overheid zijn meestal nefast voor de economische groei en het concurrentiewezen.

Ethische kwesties hebben niets met de economische polen links en rechts te maken. Iemand kan ethisch progressief of ethisch conservatief zijn, of er ergens tussenin. Wie tegen abortus is, is ethisch conservatief, wie voor het homohuwelijk is, is ethisch progressief.

Wat migratie betreft, gaat de tweedeling tussen links en rechts al helemaal niet op. Iemand die economisch rechts is, kan in principe niets tegen migratie hebben als dit een automatisch gevolg van de economie is. Iemand die links is, en dus vindt dat de overheid moet ingrijpen in de economie, kan in principe net wel zeggen dat migratie aan banden moet worden gelegd of net moet worden gestimuleerd, afhankelijk van de economische noodzaak.

Een economisch rechtse partij kan dus perfect voorstander zijn van het homohuwelijk of migrantenstemrecht (als de migrant als logisch gevolg van de economie hier is komen wonen, werken en belastingen betalen), terwijl een economisch linkse partij tegen abortus en migratie kan zijn. In Vlaanderen zijn alle linkse partijen ethisch progressief en ze staan allemaal positief tegenover migratie, andere culturen en godsdiensten, hetgeen waarschijnlijk het beeld heeft doen ontstaan dat links gelijk is aan ethisch progressief en tolerant. Dat dit niet altijd zo is mag blijken uit andere linkse regimes zoals het stalinisme.

Wanneer een partij zichzelf natuurlijk bestempelt als 'links-liberalen' kan dit niet anders dan de verwarring in de hand werken. Liberaal zijn betekent dat je de economie zoveel mogelijk vrij laat, dus dat de overheid er zich zo weinig mogelijk mee bemoeit. De combinatie 'links-liberaal' is daarom mijns inziens een contradictio in terminis. Ik vermoed dat Spirit voorstander is van een kapitalistisch systeem waarbij maatregelen genomen worden voor mensen die niet meekunnen in deze economie. Maar de benaming 'links-liberaal' vind ik dan wel bijzonder slecht gekozen. Wie deze benaming wel kan verdedigen is bij deze vrij om dit te doen!

Wat moet links nu doen om het tij te keren? Een pasklaar antwoord valt hier niet op te geven. Wat we zeker niet moeten doen, is zoals iemand op het forum zei 'rechtser worden'. Dan kunnen de linkse partijen net zo goed ophouden te bestaan. De linkse eis dat de overheid moet ingrijpen in de economie om deze bij te sturen, heeft alles te maken met solidariteit. Solidariteit met de mensen om ons heen, die niet meekunnen in een kapitalistische economie waarin iedereen zich zelf maar moet trachten te redden. Solidariteit met mensen in derdewereldlanden, omdat zij door decennialange uitbuiting, beroving van hun grondstoffen of slechte ecologische omstandigheden niet de mogelijkheid hebben om mee te draaien in de kapitalistische economie. En solidariteit met de mensen die na ons komen, want als we nu de aarde opsoeperen blijft er voor hen niets meer over. Dit is de groene invulling van het begrip 'economisch links'.

Wat de linkse partijen in Vlaanderen zeker niet moeten doen, is elkaar bevechten en van elkaar stemmen proberen te verwerven. De uitdaging ligt erin om samen, niet in kartel maar als een links front waarin elke partij zijn eigen identiteit bewaart, met gefundeerde argumenten, de luchtbel van partijen als het Vlaams Belang of Lijst Dedecker te doorprikken. Want deze partijen zullen met hun rechts economisch gedachtegoed geen antwoord kunnen bieden op de 14 % armen in België, op de stijgende levensduurte of op de vastgoedprijzen die al enkele jaren de pan uit swingen.

Labels: , , , , , , , ,

02 januari 2008

Beste wensen voor 2008!

Met deze wenskaart van 11 11 11 wens ik iedereen een gelukkig nieuw jaar toe (en voor de Aalstenaars: een goede en droge Carnaval!).

Labels: