18 mei 2009

Groen! eist fijnstofmeetpunten in Zuid-Oost-VLaanderen!


Op woensdag 20 mei, om 15u, voert Groen! actie aan de zetel van de Vlaamse Milieu Maatschappij in Aalst (Dr. De Moorstraat 24-26). Bart Staes, Groen! Europarlementslid, Joke Van de Putte, 2e kandidaat voor de Europese lijst en Elisabeth Meuleman, 2e kandidaat voor de Vlaamse lijst, zullen een Open Brief overhandigen aan de VMM-directie waarin ze met aandrang vragen de luchtvervuiling in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen nauwkeuriger te meten. Intussen voeren de Groen!-leden actie met stofmaskers en stofzuigers tegen het gebrek aan meetpunten voor fijn stof in de regio Aalst & Zuid-Oost-Vlaanderen.

Sinds 1993 baat de VMM het Vlaamse luchtmeetnet uit. Er zijn in Vlaanderen 36 meetpunten voor fijn stof, maar de dichtstbijzijnde liggen in Gent, Vilvoorde en Roeselare... De Groenen in Zuid-Oost-Vlaanderen vragen al jaren om meetpunten in de eigen regio, om een juist zicht te krijgen op de concentraties van fijn stof. Een goed beleid begint namelijk met objectieve meetresultaten. De Europese Unie legt normen op wat betreft de uitstoot van fijn stof. Maar door het gebrek aan meetpunten kunnen we in Zuid-Oost-Vlaanderen niet aantonen dat er een probleem is.  Zo ontwijken steden en gemeenten beleidsmaatregelen die ze op lokaal vlak kunnen nemen. Groen! wil dat de luchtverontreiniging ècht wordt teruggedrongen.

Joke Van de Putte: "Zeer veel mensen, vooral ouderen en kinderen, lijden in toenemende mate aan ademhalingsproblemen.Tijdens de voorbije winter lagen de twee Aalsterse ziekenhuizen vol. Bij smogalarm komen die gevolgen eventjes in beeld - maar veel te weinig. De risico's voor de gezondheid zijn immers veel groter dan we vermoeden. Dr. Marc Goethals, cardioloog aan het OLV-ziekenhuis in Aalst, durft de waarheid zeggen: hoe meer fijn stof er in de lucht zit, hoe groter de kans op long- en hartaandoeningen. Bij smogalarm lopen mensen met hart- en vaatziekten veel meer kans op een hart- of herseninfarct. Groen! Aalst vraagt  al jaren een meetpunt voor luchtverontreiniging in Aalst, maar het stadsbestuur haalt zijn schouders op. De 80.000 inwoners van Aalst hebben recht op correcte informatie daarover. En op een beleid dat onze gezondheid au sérieux neemt."

Bart Staes: "Volgens de Europese Unie mag een gemeente jaarlijks maximaal 35 dagen de norm van 50 microgram per kubieke meter overschrijden. Begin april 2009 werd in Ruisbroek en Luik de fijnstofnorm telkens al 36 dagen overschreden. Op zeven andere plaatsen al meer dan dertig keer: Roeselare, Zwijndrecht, Evergem, Sint-Kruiswinkel, Haren, Oostrozebeke en Vilvoorde. Het is niet meer dan normaal dat de Groenen willen weten in welke mate de bewoners van Aalst, Ninove, Oudenaarde en andere gemeenten in gevaar komen. Er zijn veel gemeentebesturen die hun kop in het zand steken, en dus geen meetpunten vragen, maar voor Groen! is volksgezondheid letterlijk van levensbelang.Volgend jaar, in 2010, wordt de Europese norm voor fijn stof aangescherpt en mogen er nog maximaal 7 overschrijdingen per jaar plaatsvinden. Vlaanderen wordt dan nog duidelijker dan ooit koploper van ongezonde regio's in Europa. Is dat wat we willen voor onze kinderen?"

Elisabeth Meuleman: "Groen! wil dat Vlaanderen onze economische welvaart in evenwicht brengt met de zorg voor welzijn en gezondheid. De Vlaamse regering kiest nu voluit voor nog meer verkeer, vrachtwagens, containervervoer uit de havens. Daarom moeten de N-wegen in Zuid-Oost-Vlaanderen uitgebreid worden, 'verbeterd' met nieuwe tracés en meer beton.Vlaanderen transportland. Het resultaat voel je langs alle steenwegen, en in alle dorpen via sluipwegen en zoekverkeer. Er zijn ongetwijfeld mensen die daar belang bij hebben, maar vertel dat eens als je kind met astma kampt,of als je moeder straks in de zomer de ramen dicht moet houden bij alweer teveel vervuilde lucht. Vlaanderen scoort afschuwelijk slecht op het vlak van luchtverontreiniging. Samen met Noord-Italië zit het gebied België – Noord-Duitsland aan de top van de Europese luchtvervuiling. Groen! wil in Zuid Oost-Vlaanderen meetpunten voor  fijn stof om de werkelijkheid te kunnen zien. Zwart op wit."

 

Labels: , , , ,