29 april 2009

Belga Video - Voortaan langer op zwangerschapsverlof ?


Klik op volgende link:

Belga Video - Voortaan langer op zwangerschapsverlof ?

Op woensdag 29 april voerden de zwangere kandidates van Groen!, samen met Bart Staes, actie voor de verlenging van het zwangerschapsverlof. We gaven de minister van werk, Joëlle Milquet, een symbolische pluchen ooievaar. Dit om de minister aan te sporen het Europese voorstel om het zwangerschapsverlof te verlengen naar 20 weken goed te keuren en zelfs actief te bepleiten tijdens de Raad van Ministers

Momenteel bedraagt de duur van het zwangerschapsverlof in België 15 weken. Dit is momenteel één van de laagste in Europa en ver onder de gemiddelde duur. De meeste vrouwen gaan zo laat mogelijk in zwangerschapsverlof, om na de bevalling zo lang mogelijk thuis bij hun kindje te kunnen zijn. Door het zwangerschapsverlof met 5 weken te verlengen, kunnen vrouwen zowel meer weken voor als na de bevalling opnemen. Dit komt het welzijn en de gezondheid van het kindje en de mama enkel ten goede.

Groen! is voorstander van het voorstel omdat het de werknemer centraal stelt. Want niet de economie en het winstbejag komen op de eerste plaats, maar wel het welzijn van de werknemer en de kinderen. Bovendien vindt Groen! dat de Europese Unie nog veel verder moet gaan. Het vaderschapsverlof wordt in het huidig voorstel verlengd tot 2 weken, hetgeen voor de Belgische vaders geen verandering inhoudt. De groenen willen dat ook papa’s langer thuisblijven om van de geboorte van hun kindje te genieten, en om zich samen met de mama aan de nieuwe gezinssituatie aan te passen. Bovendien wil Groen! het ouderschapsverlof uitbreiden naar één jaar per ouder per kind. Dit ouderschapsverlof kunnen ouders opnemen tot hun kind 18 jaar wordt. Een voldoende hoge premie moet dat ook voor eenoudergezinnen financieel haalbaar maken.

Ook voor holebi-ouders, adoptie-ouders en zelfstandigen moet de verlofperiode veel langer. Maar het Europese voorstel is alvast een stap in de goede richting. 

Labels: , , ,