17 april 2009

Moederschapsrust bis

Gisteren keurde de commissie voor Vrouwrechten en Gendergelijkheid van het Europees Parlement een voorstel goed dat vrouwen recht geeft op twintig weken moederschapsrust met bijna volledig loonbehoud. Dat is vijf weken meer dan momenteel in België het geval is. Het oorspronkelijke voorstel om de papa's vier weken vaderschapsverlof te geven haalde het jammergenoeg niet. Dit verlof werd herleid naar twee weken. In België hebben vaders sowieso al twee weken vaderschapsverlof, maar dat is niet overal in Europa zo. 

Niet iedereen is blij met dit voorstel. Unizo bijvoorbeeld denkt dat het een extra belasting zal zijn voor de werkgevers, vooral die in KMO's. Ze zullen het volgens hen moeilijk hebben om vervanging te vinden. Maar daarbij vergeet Unizo dat vrouwelijke werknemers het vaak moeilijk hebben om hun kind na 15 weken moederschapsrust al in de kinderopvang achter te laten. Niet alleen emotioneel gezien, maar ook praktisch valt de combinatie werk en een kleine baby erg zwaar. Daardoor raken jonge mama's snel uitgeblust en nemen ze vaker ziekteverlof. Een langere moederschapsrust zal dus op termijn minder afwezigheid op de werkvloer opleveren. 

Het blijft jammer dat vaders niet de kans krijgen om langer bij hun pasgeboren spruit te blijven. Opvoeding is een zaak van beide ouders, die beiden moeten betrokken zijn. Een gedeelde verantwoordelijkheid verlicht bovendien de last voor de moeders, die bovendien moeten recupereren van de zwangerschap en bevalling. 

Het voorstel zal wel niet meteen in werking treden: eerst moet het voltallige Europees Parlement het nog goedkeuren, nadien moeten ook de Europese Commissie en de Raad van Ministers het nog behandelen. Het voorstel zou dus nog kunnen wijzigen, en zou ten vroegste in 2011 in werking treden. Voor vrouwen die nu zwanger zijn zal het dus voorlopig bij 15 weken blijven... 

Labels: , , , ,