03 april 2009

Leraren over de onthaaste school


Over leerkrachten doen heel wat clichés de ronde. Ze zouden conservatief zijn, niet willen nadenken over vernieuwing, vooral niet te veel willen werken... Voorbije woensdag echter bleek niets minder waar te zijn. Op een heilige (en bovendien toevallig zeer zonnige) woensdagnamiddag zakten een vijftigtal leerkrachten af naar het Vlaams Parlement om uitleg te krijgen over het groene concept van de onthaaste school.  

De onthaaste school is een voorstel van Groen! om kinderen hun tijd op school op een meer zinvolle wijze te laten doorbrengen. Nu is het vaak zo dat kinderen al om 8u op school zijn en daar wachten tot de bel gaat om 8.30u. Na schooltijd (vaak 15.20u) wachten de kinderen op school op hun ouders, vaak tot 18u. Dat is meer dan drie uur wachten op één dag! De groenen stellen voor om deze 'wachttijd' anders te benutten. Hierbij denken ze aan een model waarin hoofd, handen en hart even belangrijk zijn. 

In het huidige model telt vooral het hoofd. In het groene model spelen ook de handen een rol. Zo kunnen kinderen die vooral met de handen willen werken, al een positieve stimulans krijgen in de lagere school. Kiezen voor een technische middelbare school wordt dan een positieve keuze. 

In het Groene model is ook het hart belangrijk. Sociale vaardigheden komen er uitgebreid in aan bod, vooral via sport en spel. De onthaaste school biedt àlle kinderen de kans om activiteiten te beoefenen zoals muziek, tekenen, knutselen, sporten. Dit in tegenstelling tot het huidige systeem, waarin kinderen uit de middenklasse na schooltijd van de sportclub naar de academie hollen, terwijl kinderen uit kansengroepen van deze activiteiten uitgesloten blijven. 

Natuurlijk wil Groen! de kinderen niet verplichten om van 8 tot 18u op school te zijn. Ouders die hun kinderen vroeger kunnen afhalen mogen dat nog steeds doen. Maar de kinderen die omwille van praktische redenen zo lang op school moeten blijven, willen we ook alle kansen geven. 

Labels: , , ,