14 april 2009

Milieubeweging en boerenbond vinden elkaar in protest tegen verbreding Schipdonkkanaal

Traditioneel worden milieubewegingen en landbouwverenigingen als organisaties met tegenstrijdige belangen beschouwd. Dit is erg cynisch, aangezien beide organisaties eigenlijk dezelfde belangen nastreven: het zorgzaam omgaan met ons leefmilieu, de kwaliteit van lucht, bodem en water. De doelen zijn misschien verschillend (genieten van de natuur versus goede grond om landbouwgewassen te produceren en dus economisch rendabel te zijn), maar deze staan elkaar geenszins in de weg.

Het is bijgevolg niet meer dan logisch dat de milieubewegingen (Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt) en de Boerenbond de handen in elkaar slaan in hun protest tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal. De plannen voor deze verbreding kaderen in de ideeën van 'Vlaanderen transitland', een plan van de Vlaamse regering om van Vlaanderen een transportregio te maken. Groen! is geen voorstander van deze plannen omdat ze Vlaanderen geen meerwaarde bieden. In tegendeel, het maakt van Vlaanderen een regio met enkel maar meer beton en meer verkeer. De plannen eisen een zware tol van het leefmilieu.

Ook de verbreding van het Schipdonkkanaal eist een zware tol van het leefmilieu. Door de verbreding moet heel wat waardevol landschap verdwijnen. Nu is het een mooie, groene omgeving, een oase van rust voor voetgangers en fietsers. Door de verbreding zouden heel wat bomen en planten moeten verdwijnen. Bovendien zou er een waterprobleem opduiken: de verbreding van het kanaal eist meer water dat elders, bijvoorbeeld uit het kanaal Gent-Terneuzen, zou moeten worden weggetrokken. Ook zou er veel zout water uit de zee in het kanaal terechtkomen. De Boerenbond vreest daarom voor een verzilting van de omliggende bodem, momenteel vooral landbouwgebied. Door die verzilting zou het niet meer mogelijk zijn om op deze bodem aan landbouw te doen, wat meteen het protest van de Boerenbond verklaart.

Wie wil zien hoe mooi de omgeving van het Schipdonkkanaal is, kan op 24 mei naar de Kanaalfeesten komen. Je kan er wandelen, fietsen en genieten van de gezellige cafeetjes aan het kanaal...

Labels: , , , ,