17 mei 2009

Waarom beurzen als de ITEC wapenbeurs verboden moeten worden



Het belang van de NAVO uit zich “gezien de wereldwijde  economische instabiliteiten en de toenemende concurrentie voor natuurlijke grondstoffen in de wereld. De behendigheid van de NAVO om een antwoord te bieden op onverwachte crisissen is totaal afhankelijk van het voorbereid zijn van militaire krachten. Bereidheid en training waren nooit belangrijker en simulatie voorziet in de mogelijkheid en de behendigheid om te reageren op de dynamieken van deze situaties die onvermijdelijk lijken.”

Dit zijn de woorden van admiraal Fred Lewis, US Navy, en ze komen uit de “ITEC 09 sales Brochure”. Deze woorden maken duidelijk dat een beurs als de ITEC wapenbeurs geen andere uitweg uit de wereldwijde crisissen ziet dan door oorlog te voeren. Om een antwoord te bieden op de wereldwijde schaarsheid van grondstoffen voorzien de standhouders op de beurs in simulatie-oefeningen voor gevechtssituaties. Volgens de organisatoren is hier geen sprake van proliferatie, enkel van educatie. Want we moeten toch “klaar zijn” wanneer er een oorlog uitbreekt, en we willen “onze jongens” toch niet onvoorbereid het veld op sturen?

Dat er ook een andere logica dan de oorlogslogica bestaat beseffen deze mensen blijkbaar niet. Laten we veronderstellen dat ze echt de fysieke veiligheid van hun mensen willen garanderen. Dan rijst meteen de vraag waarom de fysieke veiligheid van andere mensen blijkbaar minder belangrijk is. Want uit de woorden van Lewis valt duidelijk af te leiden dat hij in de wereld een strijd ziet om grondstoffen, een strijd waarin de NAVO-partners het moeten halen van de rest van de wereld.

Er zijn gelukkig andere oplossingen mogelijk. Oplossingen waarin de hele wereldbevolking toegang krijgt tot de grondstoffen. Ban Ki Moon zei het al: we hebben nood aan een “New Deal”, en dan wel een “Green New Deal”. Een herstelplan, waarin we de economische, sociale en klimaatcrisis tegelijkertijd aanpakken. Dat kan door te investeren in hernieuwbare energie en een niet-vervuilende industrie. Door de ontwikkelingslanden kostenloos toegang te verschaffen tot de meest milieuvriendelijke technologie, en hen zo écht vooruit te helpen. Door een eerlijk landbouwbeleid, waarbij de opbrengst van de landbouwgrond naar de lokale bevolking gaat, en niet naar de Westerse koeien en varkens. En door de boeren in het Zuiden een eerlijke prijs te betalen voor hun producten, volgens de principes van Fair Trade.

Wie de wereld écht wil beschermen tegen oorlogen, moet beseffen dat een goed beleid stoelt op vier domeinen: niet alleen fysieke veiligheid, maar ook economische welvaart, politieke vrijheid (democratie, mensenrechten, een rechtsstaat) en sociaal welzijn (gezondheidszorg, onderwijs, gezond milieu). Wie geen rekening houdt met deze vier aspecten, zal nooit duurzame resultaten boeken.    

Maar wapenhandelaars zoals de vertegenwoordigers op de ITEC-beurs hebben geen baat bij duurzame, vredevolle resultaten. Hun simulatie- en trainingsaanbod vereist net een oorlogsdreiging. En laten we wel wezen: hun enige bedoeling is training aanbieden in de hoop nadien hun wapens te verkopen. Op die manier is er wel degelijk sprake van proliferatie. In 1995 echter keurde de Belgische Senaat een resolutie goed die stelt dat “de organisatie van wapenbeurzen in België en in de Europese Unie politiek en ethisch ongewenst is”. Beurzen als de ITEC-wapenbeurs zouden dus verboden moeten worden. In België, in Europa en in de rest van de wereld. 

Foto: Enkele groene politici (Bruno De Lille, Eloi Glorieux, Celine Delforge en Joke Van de Putte) eisen toegang tot de beurs.

Labels: , ,