Bespaar miljoenen euro’s door borstvoeding!
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekende dat de gezondheidszorg 50 miljoen euro kan besparen wanneer alle baby’s zes maanden borstvoeding zouden krijgen. Dankzij borstvoeding lopen kinderen namelijk minder risico op infecties van het maagdarmkanaal en op middenoorontsteking. Op latere leeftijd zijn ze beter beschermd tegen overgewicht en een hoge bloeddruk. Borstvoeding leidt tot een betere ontwikkeling van de hersenen en de motoriek, en beschermt waarschijnlijk ook tegen eczeem, astma en wheezing. Moeders die gedurende geruime tijd borstvoeding geven, lopen minder kans op reumatoïde artritis, borst- en eierstokkanker (chartervoorborstvoeding.nl).
Een dergelijke berekening gebeurde nog niet op Belgisch niveau, hetgeen betreurenswaardig is in het kader van de huidige begrotingsbesprekingen. Niet alleen omwille van de gezondheid van moeder en kind, maar ook wat betreft de kosten van de gezondheidszorg zou België er baat bij hebben borstvoeding volop te ondersteunen. Dit gebeurt nu wel, maar in te beperkte mate. Zo is de veertigste week van het jaar de week van de borstvoeding, met als bedoeling borstvoeding te promoten. Gezien de voordelen van borstvoeding is het terecht zo dat vrouwen aangeraden wordt om hun baby’s gedurende de eerste zes maanden enkel borstvoeding te geven en dat de reclame voor kunstvoeding voor pasgeborenen aan strenge regels moet voldoen.
Maar de promocampagnes voor borstvoeding dreigen een ongewild effect te hebben. Vrouwen beginnen zich schuldig te voelen wanneer ze na hun zwangerschapsverlof weer aan het werk gaan en de borstvoeding afbouwen om over te schakelen op kunstvoeding. Het voelt alsof ze niet doen wat het beste is voor hun kind. Vrouwen die er daarentegen voor kiezen om werken en borstvoeding te combineren, komen onder zware tijdsdruk te staan. De handleidingen van kolfapparaten vermelden dat een flesje melk afkolven ongeveer 10 minuten tijd vraagt, maar bij vele vrouwen duurt dat al gauw meer dan een half uur. Voor mama’s met een baby die minimum drie flesjes per werkdag nodig heeft, neemt kolven dus veel tijd in beslag. Tijd die schaars is voor wie een fulltime job èn een baby heeft…
Om borstvoeding een eerlijke kans te geven, pleiten de Groenen voor een verlenging van het zwangerschapsverlof. Momenteel hebben Belgische vrouwen het kortste zwangerschapsverlof in heel de EU. Ze kunnen weliswaar borstvoedingsverlof opnemen, maar dit is in de meeste gevallen onbezoldigd en daarom geen optie voor veel jonge mama’s.
De verlenging van het zwangerschapsverlof moet gepaard gaan met een langer vaderschapsverlof. Want vaders die nu vaderschapsverlof opnemen worden te vaak scheef bekeken, alsof ze hun werk en carrière niet belangrijk genoeg vinden. Daarom zien veel vaders nu af van dit verlof.
Een langer zwangerschapsverlof moet ook zelfstandige vrouwen de kans bieden om langer borstvoeding te geven, mèt financiële tegemoetkoming. Hierbij kiezen zij zelf hoe lang zij die rust opnemen, met maximum hetzelfde aantal bezoldigde weken als bij de werkneemsters. Wanneer zij vroeger aan de slag gaan, kan een (door de overheid betaalde) kraamverzorgster heel wat werk uit handen nemen, zodat er tijd overblijft voor borstvoeding.
Dit voorstel stelt ouders en kind centraal. Het welzijn van ouders en kind primeert op het economisch belang. Toch hoeft een langer zwangerschapsverlof en vaderschapsverlof geen onoverkomelijk probleem te zijn voor de samenleving. Er zijn niet alleen de verminderde kosten voor de gezondheidszorg. Door het verlof van de kersverse ouders krijgt een jonge werknemer die hen vervangt de kans om ervaring op te doen. Voorbeelden uit het buitenland tonen daarenboven aan dat ouders die na de geboorte van hun kind langer thuisblijven, later minder afwezig zijn op het werk. Het kind is minder vaak ziek en de ouders zijn beter uitgerust na de aanpassing aan een nieuw gezinslid. Ze maken zich minder zorgen over hun kind, hetgeen de prestaties op de werkvloer ten goede komt. Ook op lange termijn werpt een latere onthechting tussen ouders en kind vruchten af: kinderen die thuis veel liefde en tijd krijgen van hun ouders, staan sterker in de samenleving. Zo is een verlenging van het zwangerschapsverlof en een verplicht vaderschapsverlof een voordeel voor de hele maatschappij.
Labels: borstvoeding, gezin, gezondheid, kinderen, zwangerschapsrust
0 Reactie(s):
Een reactie posten
<< Terug