31 maart 2008

Lentewandeling door natuurgebied Hogedonk


Op zondag 6 april organiseert Natuurpunt een lentewandeling doorheen het natuurgebied Hogedonk. De wandeling begint om 10u en wordt om 12u afgesloten met een lentedrink aangeboden door de stad Aalst. Plaats van afspraak is de Wiezebrug, in de Roland Monteynestraat, aan de grens Gijzegem-Herdersem.

Het natuurgebied Hogedonk is een natuurlandschap in het Denderland in Aalst. Het bestaat uit natte meersen, rietvelden, bosjes en oude Denderarmen. Het gebied biedt een ruime variatie aan wilde fauna en flora. In samenwerking met de lokale landbouwers spannen Natuurpunt en de stad Aalst zich in om de rijkdom van dit gebied te bewaren. Zo werden poelen geruimd en een ooievaarpaal geplaatst, en een populierenbos werd gekapt om de vroegere meersen te herstellen.

In de toekomst zullen er met het project 'Trage Wegen' een natuurleerpad en enkele wandelpaden aangelegd worden. Ook enkele verdwenen wegels en buurtwegen worden opengesteld. Op die manier wordt het natuurgebied een toegankelijke oase van rust en kalmte in de Aalsterse deelgemeenten Gijzegem en Herdersem. Nu enkel nog duimen voor droog weer komende zondag!

30 maart 2008

Biologisch katoen in de mode

Na de biologische groenten en fruit doet ook het biologisch katoen aan een opmars. Kledij van biologisch katoen vind je tegenwoordig niet enkel in gespecialiseerde kleinhandels, maar nu ook in grote ketens zoals Bioplanet (Colruyt), H&M en C&A. Daardoor wordt de biokatoenmode gevarieerd en, wat ook belangrijk is, betaalbaar. De prijzen van de biokleding in de ketens is namelijk niet duurder dan de kledij van niet-biologisch katoen.

Met deze kledinglijn willen de ketens ook het doelpubliek van de milieubewuste consument bereiken. Een bijkomend voordeel is dat minder milieubewuste mensen toch de kledij zien hangen en zullen kopen wanneer ze ze mooi en betaalbaar vinden. Ideaal zou natuurlijk zijn wanneer deze ketens enkel nog kledij van biologisch geteeld katoen zouden aanbieden. Maar dit is alvast een stap in de goede richting.

Labels: , , ,

14 maart 2008

Actie aan postkantoor groot succes!

Op dinsdag 11 maart voerden de buurtbewoners van de Sinte-Annalaan en omgeving actie tegen de dreigende sluiting van het postkantoor. Ondanks het bijzonder gure weer daagden een 50-tal mensen op om hun ongenoegen te uiten met diverse slogans. Enkele actievoerders lieten duiven vliegen als symbool voor deze achteruitgang. Tegen sluitingstijd overhandigden de bewoners bloemen aan de postbedienden die al jaren schitterend werk verrichten. Een woordvoerder van de Post nam een brief aan Johnny Thijs en petitielijsten met meer dan 2200 handtekeningen in ontvangst. Van een succes gesproken!

Het stopt niet bij deze actie: op zaterdag 22 maart is iedereen nogmaals welkom op de vergadering van het comité om 19.30u in café 't Vraugtieken. Op 29 maart volgt een actie aan het hoofdpostkantoor in de Nieuwstraat. En op 1 april (en dit is geen aprilgrap) trekken de buurtcomités uit verschillende gemeentes naar Johnny Thijs in Brussel om daar hun bekommernis te uiten.

Labels: , , ,

11 maart 2008

Geen N41 tussen Aalst en Dendermonde!



Het plan om de verbindingsweg (N41) tussen Aalst en Dendermonde door te trekken, is een oud plan dat nu weer opgerakeld wordt:

1. De Vlaamse overheid heeft de provincie gevraagd om een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) te maken om het aanleggen van de secundaire weg N41 tussen Aalst en Dendermonde mogelijk te maken. Hiermee is het engagement om deze weg te voltooien bevestigd. De bestendige deputatie besliste op 14 februari 2008 daarop in te gaan.
2. Provinciegouverneur André Denys wil dat de doortrekking van de N41 tot in Aalst prioritair tegen 2010 gerealiseerd moet worden. Zie ook deze link.
3. Veertig Dendermondse bedrijven steunen die eis. Ze willen de weg doortrekken in noordelijke richting tot aan de Expressweg en in het zuiden richting Aalst.

Groen! Aalst heeft zich altijd verzet tegen het doortrekken van de N41. Deze doortrekking zal de huidige N406 namelijk niet verlichten, maar gewoon meer verkeer aantrekken op beide wegen. In plaats van een nieuwe weg aan te leggen, wil Groen! de N406 veiliger maken en het vrachtverkeer op deze weg ontmoedigen.

Gijzegemnaren hebben overschot van gelijk als ze stellen dat de dorpskern van Gijzegem in feite onleefbaar is geworden door al het verkeer dat nu over de steenweg dendert. Deze steenweg is erg onveilig: de verkeersregels worden door veel chauffeurs gewoonweg aan hun laars gelapt en er is teveel (vracht)verkeer dat het wegdek kapot rijdt. Daarom pleiten sommige mensen voor een “omleiding” (de N41) als oplossing voor de Gijzegemse verkeersproblemen. Dit is volgens Groen! echter een heel slecht idee.

Veel mensen denken dat deze “omleiding” alleen maar neerkomt op het verleggen van de huidige steenweg. Maar dit is helemaal niet het geval! Deze zogenaamde omleiding in Gijzegem is geen omleiding, maar wel een bijkomende nieuwe weg. Deze nieuwe weg zal doorlopen tot in Lebbeke en zo de E17 en E40 met elkaar verbinden.

Het gevolg hiervan is duidelijk: nog meer (vracht)verkeer zal door Gijzegem razen. Deze nieuwe weg zal bovendien pal achter woonstraten en woonwijken (Ysbroek, Mimosa, Kruisstraat) liggen. De nu nog rustige woonstraten -inclusief rustige speelruimte voor kinderen- zullen met de nieuwe bijkomende weg om zeep worden geholpen.

Met de nieuwe weg zullen er ook gevaarlijke kruispunten bijkomen, en de Sint-Vincentiusschool (meer dan 1.000 leerlingen) zal gekneld raken tussen de oude en de nieuwe weg. Gijzegem wordt nu al in twee gesneden door de huidige steenweg; een weg erbij zal het dorp gewoonweg drieëndelen! Bovendien wordt ook het natuurgebied Denderbellebroek bedreigd. En er zijn al zoveel overstromingen in onze streek, een bijkomende weg zal dit nog verergeren!

Het is duidelijk: een doortrekking van de N41 in Gijzegem leidt alleen maar tot “verliezers”. De N406 zal het auto- en vrachtverkeer moeten blijven slikken, want alle overlast die er nu is zal niet verdwijnen met een bijkomende weg. Naast de huidige verliezers op de steenweg komen daar nog eens de verliezers van Ysbroek, Mimosa, en Kruisstraat bij.

De huidige situatie mag niet langer zo blijven. De Aalsterse Groenen vragen al jaren dat de onveilige situatie eindelijk wordt opgelost. Het is hoog tijd dat er geld komt om de bestaande steenweg volledig opnieuw in te richten. En dat op zo'n manier dat de leefkwaliteit van de buurtbewoners erop vooruit gaat en dat de scholieren op een veilige manier hun school kunnen bereiken.

De plannen voor een bijkomende gevaarlijke weg met veel auto- en vrachtverkeer worden best in de papiermand gegooid.

Labels: , , , , , ,

06 maart 2008

Dichters voor Verdraagzaamheid


Vrijdag 7 maart 2008 vanaf 19 uur in De Mustang aan Het Pand te Waregem

Met o.a. Dirk Vekemans, Staf De Wilde, Norbert De Beule, Han van der
Vegt, Philip Meersman, Xavier Roelens, Kurt De Boodt, Eva Cox, Alain
Delmotte, David Troch, Didi De Paris, Herlinda Vekemans, Bart Stouten,
Richard Steegmans, Sven De Swerts, Michiel D'hont, Ivo Allewaert en
Martijn Benders. De presentatie is in handen van Olaf Risee.

Er wordt deze dagen veel gezegd over moslims en de islam.
Veel van wat gezegd wordt komt louter voort uit angst en wordt niet onderbouwd door feiten.
Dichters voor Verdraagzaamheid wil op vrijdag 7 maart een meervoudige tegenstem laten horen.
De avond is nadrukkelijk niet bedoeld vóór de moslims of tégen extreem-rechts.
De avond is evenmin bedoeld om de problemen die er zijn in onze multiculturele samenleving te bagatelliseren.
Wij vinden dat er op elke bevolkingsgroep en op elke religie kritiek geuit mag worden, maar dan wel gebaseerd op feiten.
Wij keren ons tegen vage verdachtmakingen en valse insinuaties.
De avond is een pleidooi voor verdraagzaamheid, nuance, redelijkheid en dialoog.
Een pleidooi vóór de ratio en tégen de angst.

Dichters voor Verdraagzaamheid is een initiatief van Michiel D'hont en Olaf Risee met de steun van de Wereldraad en compagnie de URN.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Olaf Risee:
olaf@risee.net / 0484 943 119.

02 maart 2008

't Postkantoor op de Sinte-Annalaan moet open blijven

Op zaterdag 23 februari verzamelden een twintigtal bewoners uit de Sinte-Annalaan en omstreken om te overleggen over de dreigende sluiting van het postkantoor op de Sinte-Annalaan. Dit kantoor zou sluiten op 1 april, zonder dat de bevolking over deze sluiting geraadpleegd werd. In plaats daarvan moeten de bewoners het stellen met het nieuwe postpunt in de videotheek Hollywood en het postkantoor op de Hopmarkt.

Op de vergadering werd duidelijk dat deze sluiting voor vele mensen een groot probleem wordt. Vooral oudere mensen die moeilijk te been zijn, zien deze sluiting zeer somber in. Zij beschikken niet over een wagen en zijn niet fit genoeg meer om tot de Hopmarkt te stappen. Bovendien gaan zij niet graag een videotheek binnen om hun postverrichtingen te doen. Ook de jongere bewoners stelden zich vragen bij het postpunt. Wordt de privacy van de klanten wel verzekerd? En wie wil bijvoorbeeld een aangetekende brief vanuit een videotheek verzenden?

De sluiting van de postkantoren heeft alles te maken met de liberalisering van de Post. De Post wil concurrentieel zijn, maar zo dreigt de dienstverlening in het gedrang te komen. Want is het wel rendabel om de post te bedelen bij de bewoners van afgelegen woningen? Volgens Groen! moet de Post een overheidsdienst blijven, die niet als doel heeft om winst te maken, maar waarvan het doel een goede dienstverlening is. Slechts één of twee postkantoren per gemeente voorzien is in elk geval geen voorbeeld van een goede dienstverlening.

Om de sluiting van het postkantoor te verhinderen, besloten de bewoners tot actie over te gaan. Er ontstond een team van mensen dat met petitielijsten en een affiche tegen de sluiting van het kantoor rondgaat. Ondertussen hangt de Sinte-Annalaan al vol met deze affiches, en ook de andere straten in de buurt volgen. Groen! gemeenteraadslid Karine Kindermans interpelleerde op de gemeenteraad over de sluiting van verschillende postkantoren in Aalst. Zij riep de Aalsterse parlementsleden op om daar op federaal niveau wat aan te doen. Na de gemeenteraad ondertekenden heel wat gemeenteraadsleden uit de democratische partijen de petitielijst.

Op 11 maart vanaf 16.30u zullen de bewoners ter hoogte van het postkantoor protesteren tegen de dreigende sluiting. Wie nog wil meewerken, kan op 8 maart om 19.30u naar de vergadering komen in café 't Vraugtieken.

Zullen deze acties de sluiting kunnen tegenhouden? Die kans lijkt klein. Maar een Gents actiecomité slaagde er toch in om de sluiting van een postkantoor met 6 maanden uit te stellen. Bovendien is het altijd beter wanneer buurtbewoners hun ongenoegen laten blijken over een bepaalde gang van zaken, dan niets te doen.

Labels: , , ,