02 maart 2008

't Postkantoor op de Sinte-Annalaan moet open blijven

Op zaterdag 23 februari verzamelden een twintigtal bewoners uit de Sinte-Annalaan en omstreken om te overleggen over de dreigende sluiting van het postkantoor op de Sinte-Annalaan. Dit kantoor zou sluiten op 1 april, zonder dat de bevolking over deze sluiting geraadpleegd werd. In plaats daarvan moeten de bewoners het stellen met het nieuwe postpunt in de videotheek Hollywood en het postkantoor op de Hopmarkt.

Op de vergadering werd duidelijk dat deze sluiting voor vele mensen een groot probleem wordt. Vooral oudere mensen die moeilijk te been zijn, zien deze sluiting zeer somber in. Zij beschikken niet over een wagen en zijn niet fit genoeg meer om tot de Hopmarkt te stappen. Bovendien gaan zij niet graag een videotheek binnen om hun postverrichtingen te doen. Ook de jongere bewoners stelden zich vragen bij het postpunt. Wordt de privacy van de klanten wel verzekerd? En wie wil bijvoorbeeld een aangetekende brief vanuit een videotheek verzenden?

De sluiting van de postkantoren heeft alles te maken met de liberalisering van de Post. De Post wil concurrentieel zijn, maar zo dreigt de dienstverlening in het gedrang te komen. Want is het wel rendabel om de post te bedelen bij de bewoners van afgelegen woningen? Volgens Groen! moet de Post een overheidsdienst blijven, die niet als doel heeft om winst te maken, maar waarvan het doel een goede dienstverlening is. Slechts één of twee postkantoren per gemeente voorzien is in elk geval geen voorbeeld van een goede dienstverlening.

Om de sluiting van het postkantoor te verhinderen, besloten de bewoners tot actie over te gaan. Er ontstond een team van mensen dat met petitielijsten en een affiche tegen de sluiting van het kantoor rondgaat. Ondertussen hangt de Sinte-Annalaan al vol met deze affiches, en ook de andere straten in de buurt volgen. Groen! gemeenteraadslid Karine Kindermans interpelleerde op de gemeenteraad over de sluiting van verschillende postkantoren in Aalst. Zij riep de Aalsterse parlementsleden op om daar op federaal niveau wat aan te doen. Na de gemeenteraad ondertekenden heel wat gemeenteraadsleden uit de democratische partijen de petitielijst.

Op 11 maart vanaf 16.30u zullen de bewoners ter hoogte van het postkantoor protesteren tegen de dreigende sluiting. Wie nog wil meewerken, kan op 8 maart om 19.30u naar de vergadering komen in café 't Vraugtieken.

Zullen deze acties de sluiting kunnen tegenhouden? Die kans lijkt klein. Maar een Gents actiecomité slaagde er toch in om de sluiting van een postkantoor met 6 maanden uit te stellen. Bovendien is het altijd beter wanneer buurtbewoners hun ongenoegen laten blijken over een bepaalde gang van zaken, dan niets te doen.

Labels: , , ,