19 december 2007

Waterschaarste, ook in België?

De Studio Brussel presentatoren Thomas De Soete, Siska Schoetens en Peter Van de Veire zullen 6 dagen in een glazen huis in Leuven doorbrengen om zo aandacht te vragen voor de waterschaarste in de wereld. Met hun actie "Music for life" willen ze geld inzamelen voor het Rode Kruis, dat het geld zal investeren in projecten om de watervoorzieningen in derdewereldlanden uit te bouwen en proper te houden. Het principe van de actie is dat je in ruil voor een bepaald bedrag verzoeknummers kan aanvragen.

Gisteren meldde De Standaard dat ook in België de watervoorraden stilaan op geraken. De Belg verbruikt gemiddeld 110 liter water per dag, hetgeen minder is dan in de meeste Europese landen: daar ligt het gemiddelde op 150 tot 160 liter per dag. Maar het verbruik in België daalt niet langer (doordat er meer vraag is naar water voor zwembaden en jacuzzi's). Bovendien hebben heel veel mensen op een kleine oppervlakte water nodig. En er valt in België, hoewel dit vreemd mag lijken, te weinig neerslag om de grondwaterreserves tijdig aan te vullen. Er is wel een voordeel aan het Belgisch klimaat: doordat de regen mooi gespreid over het hele jaar valt, heeft de landbouw weinig extra water nodig om de landbouwgronden te besproeien. Het grote waterverbruik ligt vooral bij de industrie (59%) en de huishoudens (36%).

Jill Peeters, weervrouw bij VTM, geeft tips om minder water te verbruiken. Zo kan je, in plaats van een bad (100 tot 150 liter drinkwater) beter een douche nemen (1/3 van deze hoeveelheid). De kraan niet onnodig laten lopen terwijl iemand zijn tanden poetst of zijn handen inzeept, maakt ook al een groot verschil uit. Te veel afgetapt leidingwater giet je beter niet weg, maar kan je gebruiken om de planten water te geven.

Dit zijn echter vrij kleine maatregelen. Veel beter lijkt het me wanneer zoveel mogelijk bedrijven, overheidsinstellingen en huisgezinnen regenwater opvangen om daarmee bijvoorbeeld de WC door te spoelen (6 tot 9 liter water per spoelbeurt) en het terras of te auto te kuisen. Als je erover nadenkt wordt namelijk duidelijk dat het totaal onzinnig is om onze WC's met drinkbaar water door te spoelen, terwijl elders in de wereld mensen sterven door gebrek aan drinkwater!

Labels: , , , , , , ,