11 november 2007

Mieke Vogels wordt de nieuwe voorzitter van Groen!

Gisteren verkoos het Groen!-congres Mieke Vogels als nieuwe voorzitter van Groen! Ik ben blij met deze keuze, omdat de nieuwe voorzitter volgens mij iemand moest zijn die het sociale aspect van Groen! op de voorgrond wil plaatsen, de basismilitanten bij de beslissingen van de partij moet betrekken en ons land bij elkaar moet houden. Mieke Vogels lijkt mij de meest geschikte persoon om dit te doen. Bovendien is zij de meest gekende politica van Groen!, en is ze niet alleen binnen onze partij populair. Door haar eenvoudige manier van doen zal ze er in slagen meer mensen bij Groen! te betrekken. Of, om het in haar woorden te zeggen: we moeten niet de Wetstraat, maar de Dorpsstraat veroveren.

In haar toespraak gisteren had Mieke het al over de groeiende kloof tussen arm en rijk in ons land:

"We moeten vandaag meer dan ooit opkomen voor sociale rechtvaardigheid. De eerste slachtoffers van de hogere energieprijzen zijn de 20% inwoners van deze regio die zich geen eigen woning kunnen permitteren, veel te veel betalen voor een slecht geïsoleerde woning en niet kunnen genieten van de overheidssubsidies die eigenaars kunnen krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Vlaanderen is één van de rijkste regio’s ter wereld maar heeft het niet verder gebracht dan 6% sociale woningen. De kloof tussen welvaart en welzijn gaapt dieper dan ooit!

Niet alleen de CO2 uitstoot is groot, ook de sociale uitstoot neemt onaanvaardbare proporties aan.

Tot pakweg 10 jaar terug gaapte er een grote kloof tussen links en rechts. Mensen die geen werk hebben, hebben recht op een uitkering. Dit is de verworvenheid van de sociale strijd die ons één van de beste systemen van sociale zekerheid hebben gegeven.

Voor de rechtse partijen is de werkloosheidsuitkering een gunst en de overheid moet de mensen in ruil voor het geld dat ze krijgen maar klusjes laten doen.

Deze twee uitersten werden verzoend in paars. Iedereen die van een uitkering leeft wordt geactiveerd. Een plek op de arbeidsmarkt is immers de beste hefboom om er bij te horen en zich goed te voelen. Activering was bedoeld als een instrument van insluiting. Jaar na jaar zien we de werkloosheidscijfers dalen. Hebben meer mensen een job gevonden? Ja, maar de cijfers dalen ook spectaculair om dat steeds meer mensen worden geschorst. Vorig jaar verloren 50.000 mensen hun uitkering. Niemand weet waar deze mensen vandaag van leven. Activering wordt steeds meer een instrument van sociale uitsluiting, de werkloosheidsuitkering een gunst in plaats van een recht. Op die manier wordt het programma van het VOKA uitgevoerd en wordt de beperking van de werkloosheid in de tijd op sluipende manier ook realiteit."


Over de regeringsonderhandelingen en de communautaire ruzies zei Mieke vervolgens:

"Dit voorjaar vroeg Yves Leterme het aan. Hij kreeg een ja en verliet het Martelarenplein. Hij woont nu met zijn nieuw samengesteld gezin in de Wetstraat maar het botert niet echt goed. Hij heeft vooral veel last met Bart en Olivier. Bart roept steeds luider: "Ik wil een staatshervorming, ik wil een grote staatshervorming!"

De koning in de rol van supernany maant Yves aan eerst orde op zaken te stellen, in zijn huishouden de rekeningen te betalen en te zorgen dat er brood op de plank is. Hij kan dan sparen voor die grote staatshervorming. Eens terug in de Wetstraat kreist Bart luider dan ooit:"ik wil een staatshervorming" en zie, hij kan zijn lievelingskind niet teleurstellen en dus blijft het een zootje.

154 dagen nu houdt het oranje blauwe huishouden dit land in een communautaire wurggreep.

Het kartel CD&V/NVA heeft de verkiezingen gewonnen door de franstaligen te kleineren en te provoceren en reduceert dit land tot een communautair conflict.

Groen! moet de ballon doorprikken die mensen uit zuid en noord van dit land tegen elkaar opzetten. Die beweert dat alle problemen worden opgelost als we meer bevoegdheden hebben. Wat we zelf doen, doen we niet altijd beter. Vlaanderen is straks dertig jaar bevoegd voor de zorg voor personen met een handicap. Vandaag staan 9000 mensen op een wachtlijst, die 9000 mensen krijgen niet de zorg die ze verdienen.

Groen! moet resoluut kiezen voor solidariteit en ingaan tegen Vlaamse en Franstalige politici die gemeenschappen tegen elkaar opzetten. Meer investeren in de samenwerking met Ecolo, ook al is dit niet altijd makkelijk in een land met twee verschillende publieke opinies. Daarom moeten we maatregelen nemen die de gemeenschappen in dit land dichter bij elkaar brengen, voorstellen voor een federale kieskring voluit steunen en samen met Ecolo een initiatief nemen om ons samen met een breed forum van politici, maatschappelijke tenoren en professoren te buigen over het model van het federale België in de 21° eeuw, een klein land in het hart van Europa, gevat in een geglobaliseerde wereld."

Met de verkiezing van Mieke als voorzitter wordt een zware periode voor Groen! afgesloten: de periode waarin Groen! geen verkozenen had in het federaal parlement en het dus met zeer weinig middelen moest zien te redden. Het is de periode waarin Vera Dua voorzitter was van de partij. Als voorzitter is zij erin geslaagd om Groen! te redden. Groen! heeft, mede dankzij haar, terug verkozenen in het federaal parlement. De staande ovatie die ze kreeg op het congres had ze dan ook dubbel en dik verdiend.

Labels: , , ,

2 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

De moeder van alle transfers

2,5 euro per dag betaalt elke Vlaming per dag aan de waal zo blokletterden de Vlaamse media onlangs.
2,5 euro per dag dat is 912.5 euro per jaar, toegegeven daar koop je al wat moois mee voor jezelf. Maar die 2,5 euro die worden natuurlijk niet zomaar in baar geld afgegeven aan die verderfelijke walen. De in totaal 5,6 miljard euro transfers van Vlaanderen naar Wallonië gaan allemaal via de sociale zekerheid, die worden dus gebruikt om de buitengewone bijkomende kosten te dekken van zieke mensen, oude mensen, kinderen, werklozensteun, pensioenen etc….

Wie dus voorstelt om die 2,5 euro niet langer beschikbaar te stellen zou dus best eens nadenken over wat de gevolgen daarvan zouden zijn voor zijn landgenoten in het zuiden van het land en op termijn voor zichzelf.

Maar het blijft natuurlijk ieders recht om dit feit abnormaal te vinden alhoewel het solidariteitsprincipe het fundament is van de onze welvaart en het de cement vertegenwoordigd van het Europese beschavingsniveau.

Maar wat dan te denken van een rapport van de Europese centrale bank dat stelt dat de Belgische overheden dezelfde output zouden kunnen leveren met 66% van de middelen die ze nu gebruiken (recentste studie met volledige cijfers over 2004).
De besparingswinst die we aldus zouden kunnen realiseren bedraagt volgens dit rapport niet minder dan 50 (vijftig) miljard euro !
50 miljard euro, dat is wat we afdragen voor een bestuur dat er steeds minder één is maar ons door zijn expansie bij iedere staatshervorming wel telkens opnieuw duurder kost.

50 miljard euro, dat is een transfer van de burger naar de politiek die bijna tien maal zo veel kost als de transfer van de Vlaming naar de Waal.

Hou er dan ook rekening mee dat vele bekleders van politieke mandaten eigenlijk meerdere politieke mandaten bekleden en dus almaar met een groter deel van de koek weglopen.
Het geld van deze transfers dient in tegenstelling tot de 2,5 euro van daarstraks niet voor allerhande uitkeringen van hulpbehoevenden maar voor de instandhouding van een politiek profitariaat dat zijn gelijke niet kent.

Al wie bijgevolg een transfer van 5,6 miljard teveel vindt voor een gerechtvaardigd doel moet wel helemaal sprakeloos worden van een totaal overbodige en nutteloze transfer van 50 miljard euro (2017 miljard oude Belgische franken) die enkel gebruikt wordt voor de handhaving en zelfs uitbreiding van een almaar groter wordend korps van sluwe zelfbedieners die gedurig meer maar allerminst beter bestuur voorstaan.

Als de loonlasten in België zo hoog zijn dan ligt dit zeker niet aan (normale) transfers in de sociale zekerheid maar des te meer aan de (abnormale) en afschuwelijk hoge transfer van de burger naar de politiek.

Gemiddeld heeft België een werklozenpercentage dat min of meer vergelijkbaar is met de buurlanden/regio’s, dus moet de reden voor de hoge loonlast ergens elders liggen.
De Europese centrale bank heeft met zijn rapport de vinger op de (open) wonde gelegd.
Een open wonde waar voortdurend nieuwe roofdieren op af komen om hun deel van de prooi op te eisen.

12:40 p.m.

 
Anonymous Anoniem schreef...

Vlaamse en Waalse studenten knuffelen in Leuven

LEUVEN - Naar schatting zo’n vierhonderd Vlaamse en Waalse studenten hebben mekaar op het Ladeuzeplein in Leuven eens goed vastgepakt. Dat gebeurde onder het motto 'België knuffelt. Les belges s’embrassent'.
De actie ging uit van enkele KU Leuven-studenten en had de steun van de studententenraad AGL van UCL en verschillende Leuvense faculteitskringen.

De aanwezigen - de Franstalige studenten waren in de meerderheid - werden getracteerd op een gratis pint. Een aantal studenten droeg buttons met de tekst 'I want you for Belgium'.

De studenten riepen ook op om de petitie 'Red de solidariteit' te ondertekenen. 'Het is niet de bedoeling om politieke ideeën te promoten, maar wel om een positief en warm signaal te geven in periode van crisis. Wat ons verdeelt verzwakt ons', aldus organisator Sander Hereijgers.

Een twintigtal leden van de Vlaamse Volksbeweging deelden papiertjes uit met de tekst 'Liefde is ... elkaar vrijheid gunnen'. 'België wurgt de toekomst van Vlaanderen en het zelfvertrouwen van Wallonië', aldus de VVB.

Een tiental personen van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) stond langs de kant met een spandoek waarop de onafhankelijkheid van Vlaanderen geëist werd.

Er was ook een incident met enkele personen die om onduidelijke redenen ballonnen gevuld met een vies goedje onder het publiek deden openspatten. De politie pakte een viertal mensen op.
svh

12:30 p.m.

 

Een reactie posten

<< Terug