04 november 2007

De ware aard van Electrabel


Greenpeace maakte de spot 'Electrabel plukt u kaal', waarin het uitlegt hoe Electrabel rijk wordt op de rug van de consument. Met drogredenen zoals 'zonder kernenergie gaat het licht uit' of 'nu de kerncentrales sluiten zou dom zijn aangezien ze eindelijk afbetaald zijn' slaagt Electrabel erin om, samen met de politici van de CD&V en de VLD, de kerncentrales langer open te houden en zo niet alleen de consument te bedriegen, maar tegelijkertijd ook een groot risico op te leggen aan de samenleving. En dit terwijl de nood hoog is om eindelijk in alternatieve, milieuvriendelijke energie te investeren.

Greenpeace: "Het 2-minuten durende filmpje vertelt hoe de vervroegde afschrijvingen van sommige kern- en steenkoolcentrales uitzonderlijke winsten hebben opgeleverd voor Electrabel. Greenpeace wil de zogenaamde 'windfall profits' aan de kaak stellen. Maar ook de verouderde manier waarop Electrabel elektriciteit opwekt, wordt aangeklaagd. Die elektriciteitsproductie hoort niet langer thuis in een tijdperk waarin grote klimaatuitdagingen om duurzame oplossingen vragen. Het is aan de toekomstige minister bevoegd voor duurzame ontwikkeling om de onverhoopte winsten van Electrabel te herinvesteren in hernieuwbare energie en energie-efficiƫntie. Veel kijkplezier!"

Het is nog maar de vraag of de toekomstige minister voor duurzame ontwikkeling hier oor naar zal hebben. Gezien de politieke kleur van de onderhandelaars vrees ik dat eerder de belangen van het grootkapitaal verdedigd zullen worden, dan die van milieu en consument.

Meer info over het filmpje van Greenpeace vind je onder:
www.electrabrol.be

Labels: , , , ,