27 juli 2007

Senator Freya Piryns bezoekt Angelica in Steenokkerzeel

Senator Freya Piryns (Groen!) bezocht het elfjarige meisje Angelica dat samen met haar moeder Ana Cajamarca opgesloten zit in het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel. Begin juli werden beiden door de politie van de straat geplukt omdat ze geen papieren konden voorleggen. Ze verblijven al enkele jaren in België maar dienden nooit een aanvraag tot regularisatie in omdat ze als economische vluchtelingen nauwelijks kans maken geregulariseerd te worden.

Volgens Groen! moeten zowel de moeder als Angelica, samen met haar vader en broers, geregulariseerd kunnen worden omdat ze in België duurzame banden hebben opgebouwd. De kinderen zijn in België opgegroeid en naar school gegaan, het zou voor hen moeilijk zijn in Ecuadoriaanse scholen te aarden. Bovendien vindt Groen! het onaanvaardbaar dat kinderen worden opgesloten. Het meisje Angelica lijdt aan psychische problemen veroorzaakt door angst en stress. Bovendien is ze bang in de kleine ruimtes waarin ze wordt opgesloten. Angelica vertelt dat ze slechts 5 minuten per dag buiten mag met de andere kinderen, en dat er binnen nauwelijks speelgoed is waardoor ze de hele dag niets anders kan doen dan TV kijken. En dit terwijl kinderen van die leeftijd de kans moeten krijgen om te spelen.

De Ecuadoriaanse president bracht twee weken geleden een bezoek aan het gesloten centrum van Steenokkerzeel. In De Standaard (27/07/07) staat "Volgens diplomaten zou hij de situatie waarin de elfjarige Angelica zich bevindt, 'betreurenswaardig' hebben genoemd. Hij klaagde aan dat een land als België kinderen opsluit." En terecht, want opsluiting van kinderen druist in tegen de rechten van het kind.

Labels: , , , ,