05 juni 2007

Vrouwelijke politici zijn geen excuustruus!


In het verkiezingsdebat van vorige zondag verklaarde Van de Lanotte dat de volgende regering uit evenveel vrouwen als mannen zou moeten bestaan, omdat de tijd er rijp voor is. Naar aanleiding van deze uitspraak is er een discussie ontstaan op het forum van De Standaard. De meeste mensen geven er als antwoord dat ze vooral competente politici willen, niet per se een vrouw met een leuk snoetje. Daar hebben ze natuurlijk gelijk in, maar dit betekent nog niet dat een regering met evenveel mannen als vrouwen onmogelijk is.

Het is inderdaad hoog tijd voor een evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de politiek. Nog steeds zien we dat vrouwen amper hoge functies bekleden, zowel in het bedrijfsleven als in politieke functies. Vrouwen kunnen deze functies nochtans net zo goed als mannen aan. Alleen zijn vrouwen minder geneigd dan mannen om zich op de voorgrond te werken. Daardoor blijven zeer competente vrouwen op de achtergrond, terwijl mannen met een grote mond, die daarom echter niet beter geschikt zijn voor de job, de hoge functie wel krijgen.

Door het voorstel om in de regering evenveel mannen als vrouwen op te nemen, zullen partijen verplicht worden om actief te zoeken naar geschikte vrouwelijke kandidaten. Die zijn bij Groen! in elk geval in overvloed aanwezig. Gaan de partijen die tegen het voorstel zijn beweren dat bij hen geen competente vrouwen aangesloten zijn?

Dat vrouwen niet in het parlement zitten als Excuus-Truus, blijkt in elk geval ook uit het artikel van De Standaard met als titel "Vrouwelijke parlementairen actiever dan mannelijke collega's". Hierin staat dat de activiteitsgraad van de vrouwelijke parlementairen hoger ligt dan bij de mannen.

Labels: ,