17 mei 2007

Vlaktaks?

In De Standaard van maandag 14 mei 2007 pleit professor Frans Vanistendael voor de invoering van de 'vlaktaks' in ons land. Een vlaktaks betekent dat iedereen, ongeacht zijn of haar inkomen, éénzelfde percentage aan belastingen betaalt. Dit percentage zou volgens Vanistendael 50 percent moeten bedragen, waarbij inkomens tot 11 000 euro per jaar vrijgesteld worden van deze belasting. Tegelijkertijd moeten alle 'achterpoortjes' in het belastingssysteem worden gesloten. De bedoeling van deze taks zou de vereenvoudiging van het belastingssysteem zijn.

Een vlaktaks is echter asociaal. Voor iemand die bijvoorbeeld 200 000 euro verdient blijft er in het geval van een vlaktaks nog 100 000 euro over, terwijl iemand die 30 000 euro verdient uiteindelijk nog 15 000 euro over heeft. Deze situatie gaat niet op. Wie meer verdient, moet en kan ook meer bijdragen aan de samenleving dan iemand met een laag inkomen. Daarom is een systeem met progressieve belastingen, waarbij de hoogste inkomens een hoger belastingspercentage betalen dan de lage inkomens, een veel rechtvaardiger systeem.

Bovendien mag niet alleen arbeid belast worden. Groen! pleit voor een vermogensbelasting van 1% op vermogens die groter zijn dan 500 000 euro en voor een belasting op de CO2 uitstoot van de bedrijven. Op die manier kan een vermindering van de belasting op arbied gecompenseerd worden.