27 april 2007

De index voor duurzame economische welvaart


Een sociaal-ecologische economie is een economie die het welbevinden van de mensen centraal stelt. Deze kan niet gemeten worden via het BNP (Bruto Nationaal Product), want het BNP
telt alle economische activiteiten gewoon bij elkaar op. Daarbij maakt het geen onderscheid tussen positieve en negatieve bijdragen (bijvoorbeeld de opname in het ziekenhuis van een verkeersslachtoffer). Het BNP negeert daarentegen activiteiten die wel bijdragen aan het welzijn, maar niet behoren tot de formele economie, zoals de arbeid van ouders die voor hun kinderen zorgen. Wanneer milieudiensten die de ecosystemen gratis leveren (zoals zuiver water, propere lucht en een stabiel klimaat) aangetast worden en er economische activiteiten vereist zijn om ze te herstellen, neemt het BNP toe. Ten slotte maakt het BNP geen melding van de wijze waarop de nationale inkomens verdeeld worden. Een land met astronomische groeicijfers waarvan de vruchten in de zakken verdwijnen van een kleine minderheid zal goed scoren in het BNP-klassement, ook al kan de sociale ongelijkheid er mensonterende vormen aannemen.

De index voor duurzame economische welvaart (ISEW) daarentegen komt aan de beperkingen van het BNP tegemoet. De ISEW neemt bijvoorbeeld informele economische activiteiten op, berekent de schade die aangebracht wordt aan milieudiensten en brengt de inkomensongelijkheid in kaart. Bijkomend bij de ISEW moet er ook een meetinstrument ontwikkeld worden dat de subjectieve tevredenheid van de mensen in kaart brengt. Het sociaal-ecologisch beleid stelt namelijk het welbevinden van de mensen en het milieu centraal, in tegenstelling tot de kapitalistische economie waarin enkel zoveel mogelijk winst telt.

Op 13 maart diende de Groen! - fractie in het Vlaams Parlement een amendement in om de ISEW op te nemen in de berekening van de 'sociale staat van Vlaanderen'. Toen er op 14 maart over gestemd werd, stemden 72 parlementsleden voor en 43 tegen het amendement. De nee-stemmen waren afkomstig van het Vlaams Belang en van de SP.a-Spirit-fractie. Omdat er een onenige stemming was binnen de meerderheid, vroeg het VB een 'tweede lezing' aan. Na deze tweede lezing werd het amendement afgekeurd. Als de SP.a meteen voor het amendement gestemd had, zou de ISEW vanaf dan in de berekeningen gehanteerd worden. De vraag is dan ook hoezeer de SP.a echt met het leefmilieu inzit.