Is Europa goed voor ons?
In 'lopende zaken' (Radio 1) werd, naar aanleiding van 50 jaar Europa, de vraag gesteld 'Is Europa goed voor ons?' Hoewel het beleid van de EU stukken socialer, ecologischer en transparanter kan, is het antwoord op deze vraag volgens mij volmondig 'ja!'. Het is namelijk dankzij de EU dat mensen binnen de EU al vijftig jaar in vrede kunnen samenleven. Ik heb dan ook een e-mail gestuurd naar Radio 1 met daarin volgend antwoord:
Europa is goed voor ons in die zin dat de lidstaten dankzij de Europese Unie al 50 jaar in vrede leven. Voor EU-jongeren is het (gelukkig) moeilijk zich in te beelden wat het is om een oorlog mee te maken. Maar jammergenoeg hebben jongeren in de Balkan bijvoorbeeld aan den lijve kunnen ondervinden wat het is om je familie en vrienden voor je ogen te zien uitgemoord worden, en hoe het is om te overleven in een oorlogssituatie. Dit zijn zaken die we als EU-burgers niet mogen vergeten. Daarom organiseert FYEG (the Federation of Young European Greens) meermaals per jaar seminaries in de Balkanregio, met als thema's vrede en verzoening in de Balkan, de relatie tussen de Balkan en de EU, mogelijkheden tot heropbouw in de Balkan voor jongeren, ... Op deze seminaries komen niet alleen jongeren uit de Balkan, maar ook jongeren uit alle andere EU-landen samen om te praten over wat er in de jaren '90 eigenlijk in de Balkan gebeurd is. Tot een eensgezinde mening komen de jongeren uit de verschillende ex-Joegoeslavische landen meestal niet, maar alles grondig uitpraten is de enige manier om tot wederzijds begrip te komen en om opnieuw te kunnen samenleven. Bij de EU-jongeren groeit tijdens deze gesprekken het besef hoe waardevol het is om in een vredevolle omgeving op te groeien.
Natuurlijk kan het nog altijd beter. Zo moet de EU eerder de sociale kaart trekken, in plaats van de kaart van de kapitaalkrachtigen. Bovendien moet de EU ook een radicaler beleid i.v.m. het milieu voeren. Bv. een Europese uitstap uit de kernenergie, en een strikt waken over het behalen van de Kyoto-normen. Maar wanneer het op milieu aankomt, is het sowieso beter Europese maatregelen te nemen, want milieuproblemen stoppen nu eenmaal niet aan de landsgrenzen.
De foto werd genomen op één van FYEG's seminaries in de Balkan, tijdens een groepsgesprek.
1 Reactie(s):
Laat ons bij het begin beginnen en één zaak niet uit het oog verliezen: de EG is gestart als een economisch samenwerkingsverband. Heel correct hadden de toenmalige regeringsleiders ingezien dat metafysische concepten zoals vrede, vriendschap, solidariteit, enz... enkel en alleen kunnen bereikt worden door een ingreep in de economie. Zouden ze hun mosterd gehaald hebben uit een boekje dat precies 100 daarvoor was verschenen??? Ik laat het antwoord over aan mensen die het desbetreffende boekje gelezen hebben...
En het volmondige "ja-antwoord" hoeft voor mij niet te beginnen met een "hoewel..." maar eerder omgekeerd: het sociale, ecologische en transparante aspect is voor mij een conditio sine qua non voor het bestaan van de EU. Anders hoeft het voor mij niet...
2:18 p.m.
Een reactie posten
<< Terug