18 maart 2007

Groen! is tegen de verpakkingstaks van de huidige regering!



Van sommige mensen krijg ik de vraag waarom Groen! tegen de verpakkingstaks is zoals de regering die nu wil uitvaardigen. Het antwoord is heel eenvoudig: een verpakkingstaks moet het milieu ten goede komen, en niet enkel dienen om het gat in de begroting te dichten. Het probleem met de verpakkingstaks die de huidige regering voorstelt, is dat ze gewoon een extra belasting is, maar geen bonus voorziet voor mensen die wel een inspanning leveren om milieuvriendelijke producten te kopen.

Wat Groen! voorstelt, is een taks op milieu-onvriendelijke verpakkingen, met daaraan gekoppeld een ecobonus voor milieuvriendelijke verpakkingen. Een ecobonus betekent dat producten die milieuvriendelijk verpakt zijn goedkoper worden. Daardoor zullen consumenten eerder de goedkopere, milieuvriendelijk verpakte producten kopen en bijgevolg de producenten dwingen enkel nog deze verpakkingen te gebruiken. De situatie op dit ogenblik is net omgekeerd: vandaag zijn milieuvriendelijk verpakte producten duurder dan producten met een vervuilende verpakking. Dat de consument voor deze laatste producten kiest, kan niemand hem of haar verwijten.

Natuurlijk willen de Groenen niet dat alles duurder wordt. Daarom is een verpakkingstaks op alle verpakkingen, zonder daaraan gekoppeld een verlaging van de prijzen voor milieuvriendelijk verpakte producten, onaanvaardbaar. Want daarvan is vooral de man of vrouw met een kleine portemonnee de dupe.

2 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

"Jamaar, groen moet toch ook oog hebben voor de realiteit en die is dat de staatsfinanciƫn er niet te goed voorstaan. Een verpakkingstaks is toch een begin. De beste garantie voor het in stand houden van ons sociaal stelsel is in elk geval gezonde staatsfinanciƫn. En als dit doel bereikt wordt door vervuilende verpakkingen te taxeren, wat is daar nu verkeerd aan? U pleit tegelijk voor een beloning van de milieuvriendelijke producten, hoe brengt u dan de begroting in evenwicht?"

1:42 p.m.

 
Anonymous Anoniem schreef...

Veel beter zou nog zijn van statiegeld te rekenen op verpakkingen zoal blikjes of petflessen. Dit zou een heel deel zwerfvuil vermijden.

11:02 a.m.

 

Een reactie posten

<< Terug