14 april 2007

Groen! over vier jaar paars armoedebeleid, deel III


Hoe wil Groen! de armoede wegwerken?

Het is volgens Groen! hoog tijd voor een algemene aanpak van de armoede. Het Algemeen Verslag over armoede bracht de problemen in kaart. Er is nu genoeg onderzoek verricht, het is tijd om de problemen aan te pakken. Een urgentieprogramma dringt zich op. Dit ziet er voor Groen! als volgt uit:

1. Moderniseren en versterken van de sociale zekerheid. Om de welvaartserosie te stoppen zijn welvaartsvaste uitkeringen noodzakelijk. Er is dringend nood aan een inhaalbeweging. Bovendien moeten alle minimumuitkeringen boven de Europese armoedegrens (die berekend werd per land) liggen. Voor België is dat 821 euro voor een alleenstaande, i.p.v. 644,48 euro per maand vandaag. Om het verschil tussen een uitkering en het laagste loon te garanderen wil Groen! het verschil tussen het netto en het brutoloon kleiner maken, door verlaagde lasten op arbeid, en hogere lasten op energieverbruik.

2. Kiezen voor een meer gelijke samenleving. Dit kan door een meer rechtvaardige fiscaliteit. Dat betekent de inkomens uit vermogen meer belasten, i.p.v. fiscale amnestieën te verlenen. En premies toekennen voor de lagere inkomensgroepen die weinig of geen voordeel hebben bij fiscale aftrekposten.

3. Betaalbaar en kwalitatief wonen is een grondrecht. De maximumfactuur voor huur mag niet meer bedragen als 30% van het gezinsinkomen. Dit kan door een huurwet met gereglementeerde prijzen in functie van de kwaliteit, en door een Vlaamse huurtoelage. Voor commerciële energieleveranciers moet het minder gemakkelijk gemaakt worden om kwetsbare gezinnen zonder stroom te zetten. Bovendien moeten maatregelen genomen worden om de energiefactuur van kwetsbare gezinnen te doen dalen.

4. Er moet meer oog zijn voor de verkleuring van de armoede. Daarom moeten de middelen voor het grootstedenbeleid verdubbeld worden.

5. Er moeten instrumenten komen voor een beter beleid. Dit houdt in: meetbare doelstellingen, een nationaal actieplan waarbij sociale insluiting een politiek toetsingsinstrument wordt, en een intensere federale dialoog met mensen in armoede.

Voor Groen! is de strijd tegen de armoede essentieel, want een ecologische partij is per definitie ook een sociale partij!

Foto: actie voor betaalbaar wonen, Zottegem.