18 april 2007

Zwem ze vrij!





Op 21 april organiseert Amnesty International een actie ten voordele van de bootvluchtelingen. Dit doen ze omdat duizenden migranten al geprobeerd hebben om met een bootje de Europese kust te bereiken. De Europese Unie wil deze ongewenste migratie tegengaan door allerhande maatregelen, waaronder Frontex. Amnesty dringt erop aan dat België haar verantwoordelijkheid opneemt binnen de EU en ervoor zorgt dat die maatregelen de mensenrechten van vluchtelingen en andere migranten niet schenden.

Om ongewenste migratie tegen te gaan, neemt Europa geregeld maatregelen. Één van de initiatieven die vorig jaar genomen werden, is de oprichting van Frontex, een agentschap dat de samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van de veiligheid van de buitengrenzen coördineert. Tijdens de "Hera-operatie" op de Canarische Eilanden zou Frontex tussen juni en oktober 2006 bijgedragen hebben tot de identificatie en terugkeer van 6076 migranten, en meer dan 3500 migranten werden door patrouilles op zee tegengehouden en teruggestuurd vóór ze Europa bereikten.

De inspanningen die de EU levert om de buitengrenzen af te sluiten voor migratie, maken het voor vluchtelingen steeds moeilijker om Europa te bereiken. Ook België draagt hiervoor verantwoordelijkheid. Wie hiertegen actie wil ondernemen kan een brief schrijven aan Minister Dewael of aan Eerste Minister Verhofstadt om te eisen dat België het bij de EU voor de rechten van vluchtelingen opneemt.

Wie meer actie wil ondernemen kan dat ook doen door op 21 april naar de Zwem-ze-VRIJ-dag, georganiseerd door de studentenkern Gent van Amnesty International, te komen. Op deze dag wordt het streven en lijden van bootvluchtelingen uitgebeeld in het universitair zwembad in Gent. Je mag zelf komen tonen dat het geen pretje is om schipbreuk te lijden.

De bedoeling is dat 4500 baantjes worden gezwommen om onze eisen bij politici kracht bij te zetten. 4500 staat voor de afstand tussen zuidelijk Ethiopië en Malta. Hiervoor zoeken wij zo veel mogelijk mensen die enkele baantjes willen afleggen, maar evengoed mensen die liever de kant van de autoriteiten innemen – en het onze zwemmers moeilijk maken de kusten te bereiken. Bereik je op tijd het vasteland? Slaag je erin asiel aan te vragen? Kom je bezorgdheid om de rechten van vluchtelingen op een ludieke manier tonen, en schrijf je in door een mailtje te sturen naar aistudentengent@gmail.com .

Deze actie vindt plaats op zaterdag 21 april, in het GUSB, Watersportlaan 3 te 9000 Gent.
Ze gaat door van 17.30 tot 20 uur.

Meer info vind je op de website van de Amnesty International Studentenkern Gent...