17 mei 2007

Cannabis legaliseren?

Door het bericht dat 25% van de druggebruikers die hulp zoeken verslaafd zijn aan cannabis, laaide het debat over het al dan niet legaliseren van cannabis de voorbije week weer hoog op. Doordat cannabis ook verslavend kan werken, pleit een meerderheid ervoor om cannabis niet te legaliseren (zie De Standaard van 15.05.07, in de 'vraag van de dag'). Deze redenering houdt echter geen steek. Tabak en alcohol zijn namelijk ook verslavend, maar wel legaal. En dat is maar goed ook, want doordat deze producten legaal zijn, is er controle over de inhoud ervan. Daardoor kan elke 'ervaren' gebruiker goed inschatten wat de effecten van een bepaalde hoeveelheid van deze producten zullen zijn. Wie wel een pintje wil drinken, maar niet dronken wil worden, weet hoeveel glazen hij of zij kan drinken.

Bij cannabis is dit niet het geval. Doordat cannabis illegaal is, moeten mensen die dit product willen gebruiken er op de illegale markt zien aan te geraken. Dit betekent dat er totaal geen controle over de inhoud van het product mogelijk is. Voor de gebruiker is het bijgevolg moeilijk om in te schatten welke dosis hij of zij nodig heeft om een bepaald effect te verkrijgen. In de ene cannabisplant zit namelijk meer THC dan in de andere, en dat weet de gebruiker nooit op voorhand.

Groen! pleit er daarom voor om cannabis uit de illegaliteit te halen. Zo hoeven gebruikers zich niet in de illegale sfeer te begeven om aan hun product te geraken, en kan de overheid controle uitoefenen over de inhoud en de prijzen van het product. De cannabishandel zal bijgevolg minder lucratief zijn waardoor de handel in en teelt van cannabis uit de handen van de maffia zal geraken.

2 Reactie(s):

Blogger Pieterjan schreef...

Groot gelijk! Mensen gaan er trouwens vaak van uit dat cannabis per definitie slechter en gevaarlijker is dan alcohol en tabak, gewoon omdat het illegaal is.

Een gecontroleerde kweek en verkoop, evt vanuit de overheid georganiseerd zou veel kunnen oplossen. Enerzijds kunnen er beperkingen worden opgelegd (hoeveelheid, minimumleeftijd...), anderzijds kan er beter worden opgetreden tegen misbruik.

Helaas heb je veel politieke wil nodig om zoiets te verwezenlijken. Denk niet dat er op korte termijn een regering -als we er nog eens een komt- gaan krijgen die bereid is om conservatieve stemmen te verliezen met een legalisatieplan, hoe gematigd of gecontroleerd het in praktijk ook zal zijn.

1:28 p.m.

 
Anonymous Anoniem schreef...

ik kan je alleen maar gelijk geven. in mijn ogen is alcohol nog steeds een van de gevaarlijkste (en bovendien LEGALE) drugs, het verschil is dat dit sociaal aanvaard is.

als iemand op 12-jarige leeftijd bijvoorbeeld op zijn plechtige communie wat aangeschoten is door de alcohol, wordt dit maar al te vaak weggelachen, moest dit zelfde kind een trek van een joint nemen zou dit al véél erger gevonden worden.

dit terwijl alcohol al veel meer problemen heeft veroorzaakt in de wereld. hoeveel gezinnen vallen er niet uit elkaar door overmatig alcoholgebruik (een dronken vader die thuiskomt en zijn kinderen en vrouw slaat).ik heb nog geen enkele situatie gehoord waar hetzelfde met cannabis gebeurt.

cannabis wekt in tegenstelling tot alcohol(tenzij als mensen aanleg hebben voor psychische stoornissen, maar dan is dit bij alcoholgebruik niet anders) absoluut geen agressie op, eerder gewoon een ontspannen gevoel.

ook het verkeer ontsnapt niet aan alcoholgebruik. 20% van de ongevallen worden veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. ik ben van mening dat cannabis (hoewel ik natuulijk niemand aanraadt om onder invloed te gaan rijden, ik doe dit zelf ook niet voor alle duidelijkheid) veel minder invloed heeft op het besturen van een auto dan alcohol. cannabisgebruik kan je loom maken maar je weet nog steeds waar je mee bezig bent, terwijl dronken personen vaak veel te overmoedig zijn en vaak niet meer beseffen wat ze doen (en het zich soms niet eens meer herinneren!). iemand die cannabis heeft gebruikt zal eerder tot het besef komen dat hij nog niet in staat is om te rijden en even wachten.

ik denk dat ik nu ongeveer wel genoeg argumenten gegeven heb waarom alcoholgebruik in veel situaties erger is dan cannabisgebruik. het is tijd dat de hypocrisie (alcohol legaal, waarom cannabis niet?) rond deze middelen gestopt wordt.

criminelen krijgen door het legaliseren inderdaad veel minder de kans om hun kwalitatief mindere (ik heb al gevallen gehoord dat er glasvezel tussen cannabis vermengd zat om het gewicht te verhogen, dit is ZEER schadelijk!), slecht gedoseerde producten op de markt te brengen. het gecontroleerd verstrekken van cannabis (in gespecialiseerde shops) is overigens ook beter omdat de uitbater zelf info en voorlichting kan geven over de verschillende soorten.

4:18 p.m.

 

Een reactie posten

<< Terug