12 juni 2007

Bedenkingen bij de verkiezingsuitslagen

Met een verkiezingsuitslag van 6% behaalt Groen! 4 zetels in de Kamer, 1 rechtstreeks verkozen zetel in de Senaat en 1 Gemeenschapssenator. Dat is niet slecht als je er rekening mee houdt dat Groen! sinds 2003 geen verkozenen had in het Federaal Parlement. Maar bij de Vlaamse verkiezingen in 2004 en de gemeente- en provincieraadsverkiezingen in 2006 lag het percentage voor Groen! veel hoger. We behaalden toen 7,6 %. Zagen de Groen!-kiezers het niet zitten dat Groen! een klimaatminister zou leveren? Of stemden de mensen die twijfelen tussen Groen! en Sp.a op het laatste moment voor deze laatste partij omdat ze dachten dat Groen! het sowieso wel goed zou doen?

Uit de uitslagen blijkt in elk geval dat Groen! en Sp.a toch geen communicerende vaten zijn: het verlies van de Sp.a is veel groter dan de winst voor Groen! Links verliest in totaliteit. Vinden de linkse kiezers Groen! en Sp.a niet links genoeg meer? Als dit het geval was, dan zouden de linksere partijen PvdA en CAP een hogere score gehaald hebben. Samen behalen deze nu nog geen 1% op nationaal vlak (0,9), en slechts 1,3 % op Vlaams niveau. Het protest tegen het generatiepact (met als politieke partijen CAP, PvdA en Groen!) wordt niet weerspiegeld in de resultaten bij de verkiezingen. In tegendeel, de partij die pleit voor een generatiepact II dat nog veel verder gaat dan het huidige, behaalt een monsterscore: het kartel CD&V- NVA behaalt maar liefst 29,6%.

Heeft Vlaanderen dan een ruk naar rechts gemaakt? Op het eerste zicht lijkt dat zo te zijn, met een centrumrechtse partij als grote winnaar, een rechtse Dedecker als grote verrassing en een stagnerend extreem-rechts Vlaams Belang. Wie de score van Dedecker en VB samentelt (6,5 + 19), ziet dat die niet veel verschilt van de score van het VB in 2004: 24, 2%. Wel gaan VB en Dedecker samen er nog altijd op vooruit met 1,3%.

Toch denk ik niet dat dit per se duidt op een 'ruk naar rechts'. Het heeft er meer mee te maken dat het linkse verhaal moeilijk is. Zoals Vera Dua gisteren zei op Ter Zake, heeft links een moeilijk verhaal, terwijl de oplossingen die rechts biedt, erg simpel zijn. Waar rechts bijvoorbeeld zegt dat je boefjes maar in de gevangenis moet steken, en ze zelfs niet vervroegd mag vrijlaten, zegt links dat je moet kijken naar de oorzaken van hun ontoelaatbaar gedrag, en dat je die moet aanpakken. Dat is natuurlijk een werk van veel langere adem en is moeilijker aanvaardbaar voor iemand die zelf bestolen werd. Waar rechts zegt dat werklozen profiteurs zijn die er maar voor moeten zorgen dat ze werk vinden, door desnoods om het even welke job te aanvaarden, zegt links dat mensen het recht hebben om een job uit te oefenen waarin ze zich thuis voelen. Ook dit is moeilijker aanvaardbaar voor de 'hardwerkende Vlaming' die van zichzelf vindt dat hij zoveel belastingen moet betalen.

Wat dan nu? Ik denk dat het tijd is voor links om zich te bezinnen over zijn rol in de samenleving. Dat kan het best binnen een oppositie. Van daar uit kan links de rechtse regering wijzen op de gevolgen van hun beleid voor de zwakkeren in de samenleving. Het is dan te hopen dat de regering er oor naar zal hebben.

Maar veel belangrijker nog zal het signaal naar de samenleving toe zijn. Links moet vanuit de oppositie de wanverhoudingen in de samenleving duidelijk aan de kaak stellen, en de bevolking daarop wijzen. Als de meerderheid van de samenleving echt rechts is, zal ze vinden dat de zwakkeren in de samenleving zelf schuld zijn aan hun situatie. Maar als de meerderheid van de samenleving toch over een rechtvaardigheidsgevoel beschikt, zal ze het onrecht aanklagen, op straat en/of in haar kiesgedrag.

Labels: , , , , ,

3 Reactie(s):

Blogger Battal schreef...

Ik ben het voledig met je eens. Liks/ecologisten moeten zich dringen op hun inhoud gaan smijten en deze vertaalbaar amken voor de grote massa. Er is veel om aan te werken, de komende jaren.

12:53 p.m.

 
Anonymous Anoniem schreef...

Ik vind het een beetje zo-zo. Je zegt dat "rechse mensen" van zichzelf vinden dat ze teveel belastingen betalen? Niet alleen zij zeggen dat, elke studie bevestigt dat.
Je zegt dat mensen met een rechtvaardigheidsgevoel niet rechts zijn? Ik vind het niet rechtvaardig als bandieten vrij worden gelaten omdat de gevangenis vol zit, of anders 1/3 van hun straf moeten uitzitten.
Ik denk ook niet dat dit een ruk naar rechts is, maar wat meer rechts zou blijkbaar geen kwaad kunnen.
Hopelijk wordt mijn ietwat kritische reactie niet gecensureerd!

6:08 p.m.

 
Anonymous Anoniem schreef...

Ik stemde vroeger voor SPA omdat de hoge sociaalvoelendheid van de socialistische gedachte mij nauw aan het hart ligt. Solidariteit voor alles, de laatste jaren echter beviel de richting waar het met de SPA naar toe ging me steeds minder daarom heb ik met spijt maar met de overtuiging mijn hart te volgen voor CAP gestemd.

Het stoot me dan ook voor de borst om de partijvoorzitters in de laatste verkiezingsshow zich op een nogal lacherig en samenzweerderige manier te zien samenspannen alsof ze allen tot dezelfde ideologie behoren.
Ook hier de totale onnuchteringom te horen en zien welke goede vriendjes onzen Johan is geworden met nationalist “par exelence” Bart Dewever.
Intussen betoont SPA een totale minachting tov de opvattingen van de sociale organisaties zoals de vakbonden - de sociale denktanks (zoals spa rood) actiegroepen zoals “15 dec beweging” en behoud federale sociale zekerheid”…

SPA laat hen in de steek en pleegt tezelfdertijd hoogveraad aan de solidaire gedachte.

Splinterpartijtje zijn daarvan het gevolg, splinterpartijtjes die elk afzonderlijk de kiesdrempel niet halen maar samen heel wat stemmen vertegenwoordigen.
Tenslotte stemmen vele gedesiliusoneerden uiteindelijk dan maar op oportunistische populisten zoals het VB en LDD.

De analyse die de verzamelde centrifugalisten (uitzondering Vera Duwa) in de laatste show rond van verkiezingen 07 ten beste gaven was weerom een staaltje van het naar de hand zetten van de uitslag in de zin dat die het politieke profitariaat het best past.

Hun eindconclusie was, hoe kon het ook anders, het tot in den treure herhaalde mantra - meer Vlaanderen - meer Vlaanderen - meer Vlaanderen.

Hoe de uitslag van de verkiezingen ook geweest waren , deze eindconclusie ging, daar kan men vergif op innemen, steeds dezelfde zijn.

De realiteit is echter dat de Belgische bevolking in zijn geheel het (mede)bestuur van de gevestigde socialistische partijen hebben willen afstraffen en daar perfect in geslaagd is.
Van een totaal verschillend stemgedrag langs beide zijden van de taalgrens is dus allerminst sprake, zelden zo’n eensgezindheid gezien.

Om dit signaal nog duidelijker te doen overkomen kregen de respectievelijke regeringspartners zowel in hoog als in laag België harde klappen te verwerken (VLD een verlies en CDH een status quo ipv de verwachte toename).
Terug ook daar dus grote overeenkomsten.

Als de mensen echt een staatshervorming zouden wensen, zouden we dat dan ook moeten zien in het stemgedrag.
We zien echter dat SPA kartelpartner SPIRIT geen enkele zetel geeft weten te bemachtigen - hoe veel meer afkeuring van de kiezer heeft men nog nodig ?

Stemmenkanonnen dan, Staan er bij de top van de stemmentrekkers kandidaten van hetzij NVA of SPIRIT ?
In zijn thuisstad nota bene (Izegem) haalde Geert Bourgeois een historische nederlaag.

De neergang ten slotte van het VB lijkt nu eindelijk definitieve vormen aan te nemen.
Het bruistabletmodel dat ze België toewensen zal vooral van toepassing zijn op hun eigen partij.
Na de nederlaag in Antwerpen moeten ze nu immers ook aan macht inboeten op federaal niveau met verlies van 1 zetel.
Traag maar zeker lost zo de mythe die het VB van zichzelf gemaakt heeft op.

Als de SPA en ook de SP nu niet gauw de juiste conclusies zullen trekken en ééns serieus aan een herbronning beginnen zal het voor hen te laat zijn - anderen staan klaar om de fakkel over te nemen.

De mensen van o.a. CAP (die zichzelf bescheiden de term nieuw links toebedelen) staan te trappelen om hun plaats in te nemen(eendrachtig en solidair over het ganse Belgische grondgebied), hebben zij niet ondanks hun eerste opkomst en zonder de connecties en het grote kapitaal waarvan een lijst Dedecker kan genieten niet een opmerkelijk resultaat neergezet, hier en daar zelfs boven de kiesdrempel.

We zien ook dat de Liberalen nu ook plots dichter naar elkaar toegroeien en spreken van hun politieke familie.

Wat de bevolking betreft hebben we het wel gehad met al die éénrichtingsstaatshervormingen die telkens en alleen maar de politieke klasse ten goede komen. Of hoor je veel mensen beweren dat alles de afgelopen 25 jaar zoveel gemakkelijker transparanter goedkoper etc.. geworden is ?

Met politieke wil is er veel mogelijk maar wat doe je met politieke onwil en de politieke arrogantie in het België anno 2007.

12:36 p.m.

 

Een reactie posten

<< Terug