De flaters van een wannabe premier
Vorige zaterdag deed onze wannabe premier, Yves Leterme, zich opnieuw opmerken met een uiterst intelligente uitspraak. Dat hij zich er nadien weer uit zou proberen te praten door allerlei bochten, was, gezien zijn verleden en de partij waartoe hij behoort, te verwachten. Een overzicht:
-Eerst was er de uitspraak dat Walen er intellectueel niet toe in staat zouden zijn om Nederlands te leren. Leterme zou dit nooit zo hebben gezegd, de uitspraak zou een eigen leven gaan leiden zijn. Hier kreeg Leterme van mij vooralsnog het voordeel van de twijfel.
-Vervolgens was er Letermes eigenzinnige interpretatie van het Belgisch volkslied. Hij dacht waarschijnlijk dat België zich aangehecht had aan Frankrijk, toen hij de Marseilleise begon te zingen. Toen vond ik dat er een hoop heisa gemaakt werd om niets. Zelf ken ik het Belgisch volkslied niet, en ik vind het ook niet belangrijk om het te kennen. Net zo min hecht ik waarde aan het Vlaamse volkslied. Geen reden dus om veel aandacht te besteden aan dit incident.
-De derde uitspraak van Leterme, vorige zaterdag, deed weer veel stof opwaaien. Zelf vind ik de vergelijking van de RTBF met Radio Mille Collines ook aan de haren getrokken. Radio Mille Collines was een Rwandese radiozender die de Hutu's ertoe opriep om de Tutsi's uit te roeien als kakkerlakken. In de film 'Hotel Rwanda' komt deze radio aan bod.
Dat de RTBF geen fan is van Leterme is duidelijk, maar de zender ervan beschuldigen dat hij aanzet tot genocide is een oneerlijke en lage beschuldiging. Bovendien is ze kwetsend voor de Rwandezen die in België zijn komen wonen en getraumatiseerd zijn door de volkerenoorlog in hun thuisland. De uitspraak is ook kwetsend voor de journalisten die verslag uitbrachten van de oorlog in Rwanda en alle Walen die hulp hebben geboden aan de Tutsi's in deze periode. Hier zijn excuses op zijn plaats. De bewering dat de vergelijking niet van onze wannabe premier himself komt, en de latere uitspraak van Leterme, namelijk dat hij niet echt vindt dat de RTBF vergelijkbaar is met radio mille collines, tellen niet als excuus. Het is maar al te gemakkelijk om achteraf te beweren dat hij verkeerd begrepen werd.
Leterme vindt van zichzelf dat hij premier moet worden, en zwaait met het argument dat hij 800 000 stemmen behaalde. Maar hij vergeet dat de premier van België niet de premier van de 800 000 mensen die voor hem stemden is, maar de premier van ALLE Belgen. Als hij alleen aan de belangen van de Vlamingen wil denken, dan had hij maar in het Vlaams Parlement moeten blijven. Het wordt tijd dat iemand Leterme duidelijk maakt dat de leider van een land de leider van alle inwoners van dat land moet zijn.
Labels: genocide, Leterme, regeringsonderhandelingen, solidariteit, Wallonië
2 Reactie(s):
Misschien moet je de precieze uitspraak van Leterme over Mille Collines maar eens herlezen (om te vinden op de site van HN). En dan kan je misschien ook een mooi (en volledig) overzichtje maken over hoe de precieze woorden in de media geëvolueerd zijn.
Dat zal ook wel een mooi blogstukje opleveren. Succes!
2:19 p.m.
mooie verzameling, maar in plaats van alleen contra te zijn zoek maar eens naar oplossingen.
je zal wel merken dat dit veel minder gemakkelijk is als zoeken naar anderen hun flaters!Politiekers zijn ook maar gewoon mensen onderhevig aan anderen hun wil!
alvast veel succes gewents
6:14 p.m.
Een reactie posten
<< Terug