Mijn positie op het kiescompas van De Standaard
Het kiescompas van De Standaard vormt een bruikbaar instrument om je plaats in het politieke landschap te bepalen. Het gaat uit van een assenstelsel waarbij de links-rechts-as aantoont of je economisch links of rechts denkt. De verticale as toont aan of je ethisch gezien progressief of conservatief bent. Nadat je een reeks vragen hebt beantwoord, bepaalt het programma welke partij het beste bij je standpunten past. Dit geldt voor acht Vlaamse partijen. Wel jammer dat de CAP en de Pvda niet in het programma zijn opgenomen. Dit maakt het voor de rest vrij goede kiescompas onvolledig en vormt ook een belemmering voor deze partijen om hun standpunten kenbaar te maken.
Zelf heb ik het kiescompas ook uitgeprobeerd. Mijn mening komt voor 85 percent overeen met die van Groen! Het kiescompas positioneert mij iets linkser van Groen!, hetgeen ik ook had verwacht. Ik maakte een selectie van de vragen die voor mij het belangrijkst zijn, met daarbij wat argumentatie. Je kan ze hieronder lezen.
Kerncentrales moeten ook na 2015 open blijven
Helemaal niet mee eens
Kerncentrales zijn een gevaarlijke energiebron. De opslag van levensgevaarlijk radioactief afval vormt een bedreiging van de generaties die na ons komen. Bovendien is het geen duurzame energiebron: naar schattingen is de voorraad uranium over 60 jaar uitgeput. Daarom is het beter nu volop te investeren in duurzame energiebronnen, in plaats van verder geld aan kernenergie te verspillen.
De gezondheidszorg mag verder worden geprivatiseerd
Helemaal niet mee eens
Privatiseringen leiden niet per se tot verbetering. Door privatiseringen geeft de politiek haar beslissingsmacht uit handen en draagt ze ze over aan beheerraden van bedrijven en multinationals. Deze zijn enkel uit op winst, en niet op het welzijn van de bevolking, op milieubehoud of natuurbescherming. De vrije markt werkt dus niet in het voordeel van de gewone man. De politiek moet ingrijpen om deze negatieve ontwikkelingen een halt toe te roepen. De gezondheidszorg moet ervoor zorgen dat de bevolking gezond is, niet dat enkele bedrijven gigantische winsten maken.
Eigen standpunt: helemaal mee eens
Groen! mee eens
In dit standpunt ga ik verder dan Groen!: Groen! wil inhoudelijke criteria vastleggen in de wet. Deze zijn: regularisatie na 3 jaar procedure (asiel, gezinshereniging, regularisatie, ...), ernstige ziekte waarvoor geen of onvoldoende toegang is tot een adequate behandeling of verzorging in het land van herkomst, duurzame bindingen die enkel via verblijf kunnen verder gezet worden, of een klemmende situatie waardoor verblijf de enige uitweg is. Duurzame bindingen zijn: het centrum van affectieve, sociale en economische belangen.
Zelf vind ik dat iedereen die zijn geluk wil beproeven in ons land, daar de kans moet toe krijgen. Mensen die hier toekomen moeten het recht hebben om werk te zoeken en hun plaats in onze samenleving te zoeken. Landsgrenzen hebben voor mij geen betekenis. De wereld is van iedereen, zelf ben ik toevallig in België geboren maar wie ben ik om te zeggen dat niemand anders hier mag komen wonen, of om enige aanspraak op de Belgische bodem te maken?
Werkloosheidsuitkeringen moeten beperkt worden in de tijd
Helemaal niet mee eens
Wanneer mensen hun werkloosheidsuitkering na een bepaalde tijd wordt afgepakt, dreigen ze in de armoede terecht te komen. Zo ontneem je hen alle kansen op een gelukkig leven. Ze raken steeds verder geïsoleerd en slagen er zo uiteindelijk helemaal niet meer in om werk te vinden. Groen! daarentegen wil de uitkering welvaartsvast maken, zodat het verschil tussen de uitkeringen en de welvaart van de werkenden minder groot is. In de huidige samenleving kunnen de mensen die met een kleine uitkering moeten rondkomen namelijk helemaal niet meer mee. Groen! wil er net voor zorgen dat ze wel weer meekunnen, en zo hun kansen in de samenleving vergroten.
De leeftijd voor brugpensioen moet drastisch omhoog
Helemaal niet mee eens
Groen! wil mensen niet verplichten om langer te werken, maar wil iedereen de kans geven om anders en beter te werken en te leven. Iemand die op zijn veertiende begon te werken, moet nu niet verplicht worden om langer dan 40 jaar te werken. Deze mensen hebben al lang genoeg hun kas afgedraaid, en hebben hun rust zeker verdiend. Voor deze mensen moet het dus mogelijk blijven om op hun 54ste op pensioen te gaan. 40 jaar werken is lang genoeg, op een bepaald punt in het leven moeten mensen ook van hun oude dag kunnen genieten.
Helemaal mee eens
De financiering van de sociale zekerheid moet federaal blijven. Solidariteit tussen alle burgers van ons land is een uitgangspunt bij mogelijke staatshervorming.
Er moet minder belastinggeld naar ontwikkelingshulp
Helemaal niet mee eens
De Westerse landen hebben in het koloniale tijdperk de ontwikkelingslanden enorm uitgebuit, denk maar aan de roofbouw op diamant en andere ertsen. De uitbuiting gaat trouwens nog steeds door, zoals zichtbaar is in de koffie- en chocoladeteelt. Het Westen heeft zich op de kap van de ontwikkelingslanden verrijkt, het minste wat ze kunnen doen is hen dus steunen in hun ontwikkeling met minstens 0,7 % van het bbp. Bovendien moeten we hen hun schulden kwijtschelden, want onze schuld aan hen is eigenlijk veel groter. (eigen mening)
Er moet een belasting komen op grote kapitalen
Helemaal mee eens
De grote kapitalen (aandelen, kapitaal op rekeningen, geld, onroerend goed) en de inkomens uit vermogens moeten op een meer billijke wijze bijdragen aan de fiscaliteit en aan de sociale zekerheid. Groen! wil een belasting op vermogensinkomsten vanaf € 500.000.
Homoseksuelen mogen geen kinderen adopteren
Helemaal niet mee eens
Groen! is resoluut pro een adoptieregeling voor lesbische en homokoppels. Vandaag al leven 5 op 1000 kinderen in Vlaanderen bij lesbische of homo-ouderparen. Twaalf procent van alle holebi-koppels wil kinderen. Kortom, holebi-ouderschap is een maatschappelijke realiteit. Of een kind gelukkig is, hangt trouwens af van de manier waarop ouders met hun kinderen omgaan en de liefde die ze hen geven. Dit kunnen koppels van hetzelfde geslacht even goed als heterokoppels.
Huurprijzen moeten volledig aan de markt worden overgelaten
Helemaal niet mee eens
Groen! wil een maximumfactuur voor huur. Groen! wil een federale kaderwet die de blokkering en algemene regulering van huurprijzen toelaat.
Wie weinig verdient, moet extra kindergeld krijgen
Helemaal mee eens
Groen! wil de kinderbijslag omvormen tot een gelijk basisrecht voor elk kind, waarbij rangtoeslagen verdwijnen. Voor de gezinnen uit de laagste inkomensgroepen zijn er wel extra toeslagen. Groen! verkiest een hogere uitkering boven belastingvermindering en aftrekken voor kinderen ten laste. Daardoor kunnen ook de laagste inkomens hier ten volle van genieten.
Labels: groen, politiek, stemadvies, verkiezingen