30 maart 2009

Belgen doen massaal mee aan Earth Hour


Zaterdagavond riep WWF op tot een wereldwijde actie: overal ter wereld zouden gezinnen en overheden een uur lang, van 20.30u tot 21.30u plaatselijke tijd, de lichten doven. Dit als symbolische actie om aandacht te eisen voor de opwarming van de aarde. In Londen gingen de lichten van de Big Ben uit, in New York die van de Empire State Building, en in België die van het Atomium. Tegelijkertijd schakelden een half miljoen Belgische gezinnen hun lichten uit. Op deze manier tonen de Belgen duidelijk aan dat ze van de regering dringend actie eisen. De Belgen verwachten een krachtdadig beleid. Groen! en Ecolo komen alvast met haalbare oplossingen binnen een New Green Deal, investeringen in duurzame energie die 100 000 jobs opleveren. Aan de Belgen nu om voor de partijen te kiezen die met èchte groene oplossingen op de proppen komen!

Labels: , , ,

29 maart 2009

Start Europese campagne in het Europees Parlement te Brussel


Dit weekend verzamelden de leden van de European Green Party (EGP) in het Europees Parlement te Brussel. Ze debateerden er over hun Europees manifest en keurden het vervolgens goed. Dit Europees Manifest biedt antwoorden op de financiële, economische en sociale crisis. De Groenen ijveren namelijk voor een Green new Deal, een groene aanpak van de klimaatcrisis die meteen ook jobs oplevert. In plaats van miljarden euro's te spenderen om enkele banken te redden, in plaats van te kiezen voor verouderde oplossingen zoals de Lange Wapper in Antwerpen, willen de groenen volop investeren in hernieuwbare energiebronnen, in een goede isolatie van woningen en in de zorgsector. Deze investeringen leveren 100 000 jobs op en vormen zo een veel betere besteding van het overheidsgeld. 

Het manifest werd goedgekeurd door groenen uit heel Europa. Hierin schuilt dan ook de kracht van het groene verhaal: het is een verhaal dat gedragen wordt door mensen uit de hele EU. Geen opbod of concurrentie dus van landen tegenover elkaar, maar een pact om SAMEN de crisis aan te pakken. De goedkeuring van het manifest vormde meteen de start van de Europese groene campagne, waarbij de groene partijen uit heel Europa voorstellen doen om de crisis samen aan te pakken. Vandaar de slogan 'THINK BIG, VOTE GREEN!'

Labels: , , , , ,

23 maart 2009

Boomplantactie Kom op tegen Kanker was groot succes!

Het voorbije weekend organiseerde 'Kom op tegen Kanker' een heus boomplantweekend. In vijf verschillende gemeenten in vijf verschillende provincies plantten duizenden mensen bomen. In Oost-Vlaanderen gebeurde dat in de gemeente Knesselare. De leden van Groen! Knesselare en Aalter verkochten meer dan 240 bomen. De groenen hadden het dan ook druk om al deze bomen te planten. Op de foto zie je hoe Roland Bonami, gemeenteraadslid van Groen! Knesselare, en ik klaar staan om aan deze opdracht te beginnen. Het weer was ons alvast goed gezind: gisteren schitterend lenteweer en vandaag regen, zodat de bomen meteen genoeg water krijgen. 

Met de opbrengst van de actie wil Kom op tegen Kanker niet alleen het onderzoek naar kanker financieren, maar ook kinderen met kanker de kans geven om samen met vakantie te gaan. Een goed initiatief, want kanker is een verschrikkelijk zware ziekte voor iedereen die ermee te maken krijgt. Voor kinderen, die de kans zouden moeten krijgen om onbezorgd te spelen, is deze ziekte extra zwaar. 

Labels: , , ,

21 maart 2009

Nato Game Over!

Vredesactivisten uit heel het land voerden vandaag actie aan het hoofdkwartier van de NAVO in Evere. De NAVO is immers een militaire alliantie met te veel invloed: door de NAVO neemt België deel aan de oorlog in Afghanistan. Bovendien is het door de NAVO dat er niet alleen in België, maar ook in andere West-Europese landen kernwapens liggen opgeslagen. Dit gaat in tegen de geest van het non-proliferatieverdrag dat landen verbiedt om kernwapens te bezitten en te ontwikkelen. 

In plaats van mee te gaan in de oorlogslogica van de NAVO, zou België zich binnen de EU beter actief inzetten voor een mondiaal vredesbeleid. De kernwapens verwijderen uit België zou al een eerste krachtig signaal inhouden... 

Labels: , , , ,

18 maart 2009

Hoog tijd voor een humaan asielbeleid!


Vluchtelingennetwerk Vlaanderen voert vandaag aan het Muntplein in Brussel actie om het manke asielbeleid van minister Turtelboom aan te klagen. Groen! steunt hen daarin. Een jaar nadat de federale regering van start gegaan is, is er van een goed asielbeleid nog geen sprake. Integendeel, de bevoegde ministers maken ruzie over de concrete invulling ervan. Intussen wachten mensen zonder papieren op nieuws en hopen ze hun leven hier te kunnen uitbouwen. Maar de omstandigheden waarin ze op nieuws moeten wachten, zijn vaak mensonterend.
Minister Turtelboom wil mensen zonder papieren via een puntensysteem al dan niet in aanmerking laten komen voor regularisatie. De nadruk legt ze vooral op werk. Mensen met werk hebben meer kans op regularisatie. Maar mensen zonder papieren kunnen niet aan werk geraken, tenzij in het zwarte circuit. Werkgevers in het zwarte circuit zijn natuurlijk niet geneigd om op papier te verklaren dat ze iemand in het zwart tewerkgesteld hebben... Heeft de minister daar eigenlijk al bij stilgestaan?

Labels: , ,

11 maart 2009

Klaar voor de groene Big Bang?


Groen! presenteert: de Groene Big Bang

Zo’n 13 miljard jaar geleden ontstonden uit één grote knal – de ‘Big Bang’ - onze kosmos, het universum, de natuurwetten en alle materie. Niets zou nog hetzelfde zijn nà de oerknal. De Big Bang was het begin van alle verdere leven op aarde.

Vandaag wordt het alweer erg heet onder onze voeten. De aarde warmt steeds sneller op en in onze samenleving stijgt de temperatuur vaak sneller dan in een snelkookpan. Op klimatologisch, sociaal en economisch vlak is de crisis nooit zo groot geweest.

Groen! ziet de crisis als een historische kans om de zaken helemaal anders aan te pakken en om op grote schaal nieuwe jobs te creëren. Om ons milieu schoner te maken en meer ontspannen te gaan leven. We moeten het roer drastisch durven om te gooien. We hoeven dus niet bang te zijn voor de Groene Big Bang. We moeten ‘m omarmen want de Groene Big Bang staat voor:

Een groene economie. Een economie die duurzaam, gezond, milieu- en mensvriendelijk is. Een economie die afval omzet in grondstoffen en oneindig recycleert. En zo vele duizenden nieuwe banen creëert.

Een betere levenskwaliteit. Wij willen onze afstompende manier van leven en werken veranderen in een evenwichtige en duurzame manier van samenleven waarin iedereen gewaardeerd wordt voor de inzet van zijn talenten.

Een maatschappij waarin iedereen meetelt. In een écht beschaafde maatschappij heeft iedereen dezelfde rechten: werkenden, gepensioneerden, mensen zonder inkomen, kleine spaarders, maar ook wie niet kan sparen.Wij verzetten ons tegen een manier van denken of een beleid dat mensen verdeelt en tegen elkaar opzet.

Die Groene Big Bang is mogelijk. We zijn het aan onszelf en onze omgeving verplicht om samen werk te maken van een mooie toekomst en een bloeiende samenleving waarin duizenden nieuwe jobs gecreëerd worden. En dat kan het best door massaal op Groen! te stemmen!

Kies voor Groen! en maak van de Groene Big Bang dé verkiezingsinzet op 7 juni.

De toekomst wil vooruit!

www.degroenebigbang.be

Labels: , , ,

Carnaval Aalst 2009 was weer schitterend!


Aalst vierde op 22, 23 en 24 februari Carnaval en de carnavalisten slaagden er ook dit jaar weer in er een schitterende stoet van te maken. De winnaar bij de grote groepen was Possensje, bij de middelgrote groepen de Zwiejtollekes, en bij de kleine groepen de Sjatrellen. Maar ook vele andere groepen konden me bekoren. 

De groene jury was ook dit jaar van de partij en besloot de prijs uit te reiken aan de losse groep met als thema 'geen zitplaatsen tijdens de prinsenkiezing'. De groep bracht de gebruikte stoelen terug naar de kringwinkel. Een principe dat de groenen enkel kunnen toejuichen. Nu komt het erop aan deze groep te vinden, zodat hij zijn prijs in ontvangst kan nemen... 

2009 was voor mij alleszins een bijzondere carnaval. Ik heb het zoals de politie het graag wou, eens 'nichter bezing'. Niet omdat ik de politie een plezier wou doen, maar omdat ik het dochtertje in mijn buik niet met alcohol wou intoxiceren... Het was alvast haar eerste Carnaval!

Labels: , , , ,