18 februari 2009

Greenpeace gaat in de tegenaanval


Naar aanleiding van de bedrieglijke campagne van de kernenergielobby, gaat Greenpeace in de tegenaanval. Op de website www.youvegotthepower.be vind je niet alleen informatie over en argumenten tegen kernenergie, maar ook een filmpje waarin op ludieke wijze het gevaar van kernafval duidelijk wordt. Verspreid dit filmpje zoveel mogelijk!

Labels: , ,

16 februari 2009

Dedecker en Eppink brengen achterhaald verhaal

Europees kandidaat voor LDD, Eppink, denkt slim te zijn en brengt een achterhaald 'groen' verhaal: hij wil de aarde redden met auto's die rijden op elektriciteit, komende van kerncentrales. Reden daarvoor is dat kerncentrales volgens hem geen CO2 uitstoten en dus een propere vorm van energie zijn. Het kernafval, waarmee we de generaties na ons opzadelen en dat extreem gevaarlijk is, ziet hij als een detail. Hij gelooft ook niet dat dat zoveel kwaad kan. Volgens hem kunnen we dat afval probleemloos in kleilagen diep onder de grond stokeren. Hij denkt zeker dat we onze grond eindeloos vol kunnen stoppen met zeer schadelijk radio-actief materiaal. 

Bovendien gelooft Eppink niet dat het met onze aarde zo slecht gesteld is. Volgens hem is het helemaal niet bewezen dat de aarde door de mens opwarmt. Voor die bewering baseert hij zich op de achterhaalde Verklaring van Leipzig uit 1995. Intussen groeit de consensus bij de wetenschappers over de menselijke oorzaak van de opwarming van de aarde. Beweren dat dit niet zo is, is zoals de evolutietheorie in twijfel trekken. De meeste mensen die de evolutietheorie afstrijden, doen dit op basis van hun geloof. Dedecker vertrekt ook vanuit een bepaald geloof om de opwarming van de aarde te ontkennen: het blinde geloof in een ongebreidelde markt, het dwaze geloof dat iedere mens ongehinderd zijn goesting kan doen, zonder rekening te houden met iemand anders of met de draagkracht van de aarde. Volgens hem is de aarde oneindig. Het kleinste kind begrijpt echter dat de aarde begrensd is en dat ze moet verdeeld worden onder haar bewoners. Dedecker wil zoveel mogelijk voor zichzelf en zijn volgelingen, Groen! wil zoveel mogelijk voor iedereen, zo eerlijk mogelijk verdeeld. 

Het verhaal van Dedecker en Eppink is op nog heel wat vlakken achterhaald: zij geloven niet dat fijn stof schadelijk is en kanker veroorzaakt, net zoals roken en passief roken. Pesticiden en ggo's kunnen volgens hen geen kwaad, de dioxinecrisis was een bagattel. Dit onder het mantra: "Ik wil altijd en overal mijn goesting doen." Of is het de goesting van Dedecker? Want wie niet zegt wat naar zijn goesting is, vliegt zonder pardon uit zijn partij. De god van de vrije meningsuiting ziet blijkbaar vooral zichzelf als god. 

Labels: , , , ,

11 februari 2009

Groen! dient klacht in tegen kernenergielobby

De voorbije weken kon je er niet naast kijken: de kernenergielobby lanceerde een grootscheepse campagne 'om over kernenergie te discussiëren'. Maar wie de slogans goed leest, ziet meteen dat de argumenten pro kernenergie veel duidelijker uit de verf komen. Het was dan ook niet moeilijk om de campagne meteen te doorprikken als een zet van de lobby om de publieke opinie naar haar hand te zetten.

De vraag is natuurlijk in hoeverre de lobby zal slagen in haar opzet. Hoeveel mensen zullen zich door deze platte reclame laten verleiden? Groen! besloot niet gewoon af te wachten. Tinne Van der Straeten diende alvast een klacht in tegen de lobby bij de Jury voor Ethische Praktijken (JEP) inzake reclame. Want hoe groot de kernenergielobby ook is, ook zij is gebonden aan eerlijkheid.

Groen! roept iedere burger die zich misleid voelt door deze pro-kernenergiecampagne op om ook een klacht in te dienen bij JEP (www.jep.be).

Labels: , ,

05 februari 2009

Electrabrol

Verspreid de film en de boodschap:



www.electrabrol.be

Labels: , , , ,

01 februari 2009

Het belang van Europese samenwerking




Na de tweede wereldoorlog richtten een aantal landen, waaronder de Benelux, Duitsland en Frankrijk, de EGKS (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) op. De gedachte achter deze samenwerking was om net door deze samenwerking op economisch vlak te vermijden dat Duitsland en Frankrijk weer oorlog zouden voeren. En dit plan lukte! Steeds meer landen sloten zich aan tot wat uitgroeide tot de Europese Unie, met als gevolg dat de leden van de EU al meer dan zestig jaar in vrede leven. Hoe belangrijk vrede is, merken we meteen wanneer we bijvoorbeeld de verschrikkelijke beelden van de oorlog in Gaza zien.

Er moet en kan in Europa nog veel meer samenwerking zijn. In de automobielsector bijvoorbeeld hebben we, in plaats van de chauvinistische reflex die we nu onder andere zien bij Merkel, die de Duitse automobielsector wil beschermen, veel meer Europese plannen nodig. De Europese landen moeten de handen in elkaar slaan om samen te investeren in duurzame wagens, die weinig brandstof verbruiken. Consumenten kiezen door de stijgende olieprijzen steeds meer voor zuinige wagens. De automobielsector zal alleen overleven door deze weg in te slaan.

Ook op vlak van energie is meer samenwerking noodzakelijk. Nog steeds zoeken sommige Europese landen hun landen in onveilige, dure en vervuilende kernenergie. In plaats van te investeren in deze dure energievorm, waarvan de kosten telkens op de consument worden verhaald, moeten de Europese landen radicaal kiezen voor hernieuwbare energie. Deze energie is niet alleen proper, maar biedt ook vele nieuwe arbeidsplaatsen.

Op sociaal-economisch vlak is er dringend nood aan een Europese vakbond, die een sterke gesprekspartner vormt in de dialoog met werkgevers. Deze Europese vakbond kan sociale garanties afdwingen. Wanneer in heel de EU gelijkaardige sociale voorwaarden gelden, zullen bedrijven minder geneigd zijn te delokaliseren. Delokalisatie naar landen buiten de EU, zoals China, kan afgeremd worden door verregaande eisen te stellen aan de producten die we in Europa toelaten. Zo werd speelgoed met giftige stoffen, afkomstig uit China, al geweigerd in Europa. We kunnen ook eisen stellen aan producten in verband met duurzaamheid (het aantal afgelegde kilometers verrekenen in de prijs), en in verband met arbeidsvoorwaarden.

Doorgedreven samenwerking op Europees vlak bestaat al, bijvoorbeeld in de Europese Groene Partij (EGP) en haar jongerenafdeling, de Federatie van Jonge Europese Groenen (FYEG). Groenen uit heel Europa komen samen om standpunten uit te werken die voor heel Europa van toepassing zijn, om meningen op elkaar af te stemmen en samen campagnes en actie te voeren. Zo lanceerde de EGP een klimaatcampagne, om de opwarming van de aarde aan te klagen en hiervoor verregaande oplossingen te bieden. Dit resulteerde in een Green New Deal, een pact waarin investeringen in duurzame energie enerzijds leiden tot minder CO2-uitstoot, en anderzijds tot meer werkgelegenheid. Zo biedt deze deal een antwoord op de ecologische én de economische crisis.

Labels: , , , , , ,