22 maart 2007

Is Europa goed voor ons?

In 'lopende zaken' (Radio 1) werd, naar aanleiding van 50 jaar Europa, de vraag gesteld 'Is Europa goed voor ons?' Hoewel het beleid van de EU stukken socialer, ecologischer en transparanter kan, is het antwoord op deze vraag volgens mij volmondig 'ja!'. Het is namelijk dankzij de EU dat mensen binnen de EU al vijftig jaar in vrede kunnen samenleven. Ik heb dan ook een e-mail gestuurd naar Radio 1 met daarin volgend antwoord:

Europa is goed voor ons in die zin dat de lidstaten dankzij de Europese Unie al 50 jaar in vrede leven. Voor EU-jongeren is het (gelukkig) moeilijk zich in te beelden wat het is om een oorlog mee te maken. Maar jammergenoeg hebben jongeren in de Balkan bijvoorbeeld aan den lijve kunnen ondervinden wat het is om je familie en vrienden voor je ogen te zien uitgemoord worden, en hoe het is om te overleven in een oorlogssituatie. Dit zijn zaken die we als EU-burgers niet mogen vergeten. Daarom organiseert FYEG (the Federation of Young European Greens) meermaals per jaar seminaries in de Balkanregio, met als thema's vrede en verzoening in de Balkan, de relatie tussen de Balkan en de EU, mogelijkheden tot heropbouw in de Balkan voor jongeren, ... Op deze seminaries komen niet alleen jongeren uit de Balkan, maar ook jongeren uit alle andere EU-landen samen om te praten over wat er in de jaren '90 eigenlijk in de Balkan gebeurd is. Tot een eensgezinde mening komen de jongeren uit de verschillende ex-Joegoeslavische landen meestal niet, maar alles grondig uitpraten is de enige manier om tot wederzijds begrip te komen en om opnieuw te kunnen samenleven. Bij de EU-jongeren groeit tijdens deze gesprekken het besef hoe waardevol het is om in een vredevolle omgeving op te groeien.

Natuurlijk kan het nog altijd beter. Zo moet de EU eerder de sociale kaart trekken, in plaats van de kaart van de kapitaalkrachtigen. Bovendien moet de EU ook een radicaler beleid i.v.m. het milieu voeren. Bv. een Europese uitstap uit de kernenergie, en een strikt waken over het behalen van de Kyoto-normen. Maar wanneer het op milieu aankomt, is het sowieso beter Europese maatregelen te nemen, want milieuproblemen stoppen nu eenmaal niet aan de landsgrenzen.

De foto werd genomen op één van FYEG's seminaries in de Balkan, tijdens een groepsgesprek.

21 maart 2007

31 maart: dag tegen racisme

Vandaag is de internationale dag tegen racisme. Fyeg voert campagne onder de titel: 'unity in diversity', met als belangrijkste doel op te treden tegen racisme. Naar aanleiding van deze dag schreef Fyeg volgend persbericht:

(foto: Marina Barbalata, Fyeg Campaign Coordinator)


Press Release: No Place for Racism in Europe

March 21st marks the commemoration of the International Day for the Elimination of Racial Discrimination. The date was established by the United Nations in 1966 in the memory of 69 peaceful anti-apartheid demonstrators killed in Sharpeville, South Africa. The proclamation of the Day was meant to re-enforce efforts of the international community to eliminate all manifestations of racism.

Ska Keller, spokesperson of FYEG states: “It has been 41 years since the International Day for the Elimination of Racial Discrimination was proclaimed. However, racism is still more present than ever within contemporary society. Europe alone witnesses an alarming increase in phenomena such as Islamophobia, Roma-phobia, Anti-Semitism and anti-Black racism, to mention only the most visible ones. This is unacceptable in a Europe that in 2007 has proclaimed itself to be one of equal opportunities for all. Concerted action against all forms of discrimination needs to be undertaken immediately. Therefore FYEG urges all EU institutions to strengthen their monitoring and remedying mechanisms and the member states to implement the EU orders on anti-discrimination legislation, as a first step to redouble the combat against racism.”

Marina Barbalata, Campaign Coordinator of FYEG adds: “Racism is still a widely spread phenomenon in our societies, although it has been repeatedly and publicly condemned. Its recurrence can be explained by society’s refusal to efficiently adopt measures to abolish it. As long as there will be talks about tolerating minority groups within our societies, paternalism will remain a dominant characteristic of our world and racism will be just around the corner. We need to stop talking about tolerance and start equally and fully accepting and respecting all human beings. Apart from the role the political and civic organisations can play in tackling racism, every individual needs to get involved in the fight for the elimination of all types of discrimination. In this context, education in the spirit of multiculturalism, diversity and respect becomes essential in achieving a racism-free world.”

The Federation of Young European Greens is committed to eliminating all forms of discrimination, be it based on skin colour, ethnicity, nationality, religion, life style, beliefs or anything else. Thus, FYEG is running a campaign against xenophobia, entitled Unity in Diversity. More details can be found at www.unityindiversity.org


Contact:

Ska Keller, Spokesperson: +49 17 05 32 12 50

Marina Barbalata, Campaign Coordinator: +40724397084

18 maart 2007

Groen! is tegen de verpakkingstaks van de huidige regering!



Van sommige mensen krijg ik de vraag waarom Groen! tegen de verpakkingstaks is zoals de regering die nu wil uitvaardigen. Het antwoord is heel eenvoudig: een verpakkingstaks moet het milieu ten goede komen, en niet enkel dienen om het gat in de begroting te dichten. Het probleem met de verpakkingstaks die de huidige regering voorstelt, is dat ze gewoon een extra belasting is, maar geen bonus voorziet voor mensen die wel een inspanning leveren om milieuvriendelijke producten te kopen.

Wat Groen! voorstelt, is een taks op milieu-onvriendelijke verpakkingen, met daaraan gekoppeld een ecobonus voor milieuvriendelijke verpakkingen. Een ecobonus betekent dat producten die milieuvriendelijk verpakt zijn goedkoper worden. Daardoor zullen consumenten eerder de goedkopere, milieuvriendelijk verpakte producten kopen en bijgevolg de producenten dwingen enkel nog deze verpakkingen te gebruiken. De situatie op dit ogenblik is net omgekeerd: vandaag zijn milieuvriendelijk verpakte producten duurder dan producten met een vervuilende verpakking. Dat de consument voor deze laatste producten kiest, kan niemand hem of haar verwijten.

Natuurlijk willen de Groenen niet dat alles duurder wordt. Daarom is een verpakkingstaks op alle verpakkingen, zonder daaraan gekoppeld een verlaging van de prijzen voor milieuvriendelijk verpakte producten, onaanvaardbaar. Want daarvan is vooral de man of vrouw met een kleine portemonnee de dupe.

07 maart 2007

Fyeg zoekt deelnemers aan studiesessie over de sociale inclusie van migranten


FYEG organiseert regelmatig studiesessies en seminaries waarin bepaalde onderwerpen grondig bestudeerd worden. In juni vindt een studiesessie over de sociale inclusie van migranten plaats in het Europees jeugdcentrum van Straatsburg. Iedereen die jonger is dan 34, zich affiniteit heeft met het groene gedachtegoed en zich verstaanbaar kan maken in het Engels, kan zich ervoor inschrijven. De studiesessie is een deel van Fyeg's Europese campagne "Unity in Diversity", waarmee Fyeg wil duidelijk maken dat iedereen meetelt, ongeacht culturele, raciale, religieuze of seksuele verschillen.

Meer info over de studiesessie vind je hier, of op de website van Fyeg.

Call for participants

FYEG is looking for 35 participants for a study session with the title
"Social Inclusion of Migrants"; taking place from 2nd to 9th of June
2007 in Strasbourg, France. The topic is on the possibilities of
migrants and people with migrant backgrounds in the social field, e.g.
health care, education and labour market and how migrants can affect
these policies on their own.


A study session is a dynamic seminar with both formal and non-formal
parts; a space where you can learn, share your experience and discuss
with others to go further in the discussion and come to actual results.

Applicants should be:

- citizen of or resident in a member state of the Council of Europe
(that's pretty much all of Europe, not just EU)

- be able to communicate in English (no perfection required)

- attend the whole study session (arrive on 2^nd ; leave on 9^th of
June)

- should not be older than 34

Priority will be given to members of FYEG and CDN; however, this call
is
open for everyone. We will be accommodated in the Youth Center in
Strasbourg which has great facilities. You will be staying in 2-bed
rooms. Board, lodging and travel costs will be covered by the
organisers. The participation fee is 45 EUR and will be deducted from
the travel reimbursement which you will receive at the end of the study
session.

We encourage especially women to apply for his project. Deadline for
applications is 2^nd of April. You will know by the end of April
whether
you have been selected or not.



01 maart 2007

Hoog tijd voor een armoedebeleid

In Knack (28 februari 2007) heeft hoofdredacteur Rik van Cauwelaert het over de toenemende armoede in België. Hij zegt dat België tien jaar geleden nog tot de wereldtop behoorde als het op sociale bescherming aankwam, maar dat dat nu niet meer het geval is. De pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen houden geen gelijke tred meer met de welvaart.

Hiervoor baseert hij zich op gegevens van de Europese Commissie: 14, 7 * percent van de Belgen, of ruim 1,5 miljoen mensen, leeft in armoede. Bij de oudere Belgen loopt dit cijfer zelfs op tot 21 percent. Het inkomen van de Belgische gepensioneerde bedraagt slechts 73 percent van het inkomen van de werkende Belg, terwijl het Europese gemiddelde 85 percent bedraagt. Vooral bij werklozen ligt het armoedepercentage hoog: het steeg de voorbije jaren tot 28 percent en bij eenoudergezinnen, meestal alleenstaande moeders, tot 36 percent. Tegelijkertijd zijn de Belgische sociale uitkeringen de voorbije jaren afgegleden naar de laagste in Europa.

*Het cijfer verwijst naar het percentage van de Belgen dat een verhoogd armoederisico loopt. Voor een alleenstaande betekent dat dat zijn of haar beschikbare inkomen niet hoger ligt dan 822 euro per maand. Voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen: niet hoger dan 1726 euro per maand.

Deze resultaten tonen aan dat het neoliberale beleid van paars faalt: een maatschappij die georganiseerd wordt volgens een neoliberale logica slaagt er niet in al haar inwoners een welvarend leven te laten leiden. Groen! heeft een andere visie op de samenleving: Groen! wil een economie waarin niet de winst, maar mens en milieu centraal staan. Dit betekent een economie die het welzijn van de mensen nastreeft, en daarbij het milieu niet in gevaar brengt.

Hier volgen enkele concrete groene voorstellen:

Groen! wil een sterker sociaal beleid

Een sterker sociaal beleid betekent kiezen voor herverdeling van middelen vanuit solidariteit en sociale rechtvaardigheid.

  • Dat veronderstelt een verhoging van de sociale minima met 6% en het welvaartsvast maken ervan. Een leefloon moet immers meer zijn dan een ‘overleef-loon’.
  • Het betekent werk maken van het alimentatiefonds, zodat (ex-)partners na een scheiding niet langer in armoede terecht dreigen te komen.
  • Het vraagt om een versterking van het stedenbeleid in Vlaanderen. Wie moet leven aan de onderkant van de samenleving, zoekt immers vaak de stad op, waar de steden onvoldoende middelen hebben om hun sociaal-economische situatie te verbeteren en de leefkwaliteit van alle wijken op peil te houden.
  • Groen! wil meer aandacht voor armoede, ongelijkheid en uitsluiting in alle beleidsdomeinen, zoals onderwijs, huisvesting, arbeidsmarktbeleid of welzijnsbeleid. Zo moet er een plafond voor de huurprijzen komen, zodat deze niet langer de pan uitswingen.
  • Ten slotte betekent het een modernisering van de sociale zekerheid, zodat deze ook zekerheid blijft bieden in tijden van hoge werkloosheid, precaire jobs en vergrijzing.
De sociale zekerheid verbeteren en moderniseren houdt in:
  • Herverdelende effecten bewerken: minder lasten op lonen en wedden, meer op energiegebruik, milieuvervuiling en op (inkomsten uit) vermogen, minder lasten op arbeidsintensieve ondernemingen, meer op energie-intensieve en/of milieuvervuilende ondernemingen. Daartoe bepleit Groen! de volgende maatregelen:
    • Een selectieve verschuiving van lasten, van de belasting op arbeid naar de belasting op het gebruik van kapitaalgoederen en energie en inkomsten uit vermogen of beleggingen. Deze lastenverlaging specifiek inzetten voor de herverdeling van bestaande en de creatie van nieuwe jobs.
    • De bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid vervangen door een nieuwe (para)fiscale heffing op alle werkelijke inkomsten, in de vorm van een Algemene Sociale Bijdrage (ASB), met een vrijgesteld minimuminkomen per gezin. Die ASB financiert mee de gezondheidszorg, de kinderbijslag en het basispensioen. Door deze maatregelen vermindert het reële inkomen van loontrekkende werknemers in geen geval, maar worden de inkomsten uit onder andere vermogens wél aangesproken.
    • Het systeem van lastenverlagingen en alternatieve financiering voldoende duidelijk en overzichtelijk maken.
  • De invoering van deze maatregelen mag in geen geval leiden tot een vermindering van de totale inkomsten van de sociale zekerheid.
  • De uitkeringen van de sociale zekerheid en de bijstand en de plafonds waarop ze berekend worden, koppelen aan de welvaartsontwikkeling, om de koopkracht van de sociale uitkeringen op regelmatige basis te verbeteren. Een permanente (jaarlijkse) screening van de uitkeringen op hun leefbaarheid en aandeel in de armoedecijfers is noodzakelijk.
    Een algemene inhaaloperatie van minstens 3% doorvoeren om de achterstand van de uitkeringen ten opzichte van de groei van het algemene welvaartspeil in te halen en daarnaast een bijzondere inspanning doen voor de meest achtergebleven uitkeringen.
  • De uitkeringen van de sociale zekerheid hervormen, met als doel de sociale rechten van de verzekerden, mannen en vrouwen, te versterken en de uitkeringen van de sociale zekerheid beter aan te passen aan de samenleving:
    • De kinderbijslag omvormen tot een gelijk basisrecht voor elk kind: leeftijd- en rangtoeslagen verdwijnen. Voor de gezinnen uit de laagste inkomensgroepen zijn er wel extra toeslagen. Groen! verkiest een hogere uitkering boven belastingvermindering en aftrekken voor kinderen ten laste. Daardoor kunnen ook de laagste inkomens hier ten volle van genieten.
    • De verschillende uitkeringscategorieën in de werkloosheid stap voor stap afschaffen. Werklozen schrappen omwille van langdurige werkloosheid is voor Groen! onaanvaardbaar. Wij willen de administratieve rechten van werklozen versterken en de wachttijd voor schoolverlaters inkorten.
    • Voor wie leeft van een overlevingspensioen en de daarbij toegelaten arbeid, cumul toelaten met het vervangingsinkomen in geval van werkonbekwaamheid of onvrijwillige werkloosheid.
  • Geen privatisering van de sociale zekerheid.
Om een antwoord te bieden op de hoge armoedegraad bij senioren, wil Groen! solidariteit van en met senioren.
Iedereen die nieuw op pensioen gaat, ontvangt een gelijk basispensioen. Een pensioenrecht verworven op basis van loonverbonden bijdragen vult dit basispensioen aan. De combinatie van deze twee pensioenen vormt het nieuwe wettelijke en welvaartsvaste pensioenrecht. Het wettelijk pensioen moet voldoende hoog zijn, zodat het tenminste kosten voor zorg en rusthuis dekt. De tweede (groeps-) en derde (privé)pensioenpijler mogen geen excuus zijn voor een onvoldoende sterk wettelijk pensioen. Solidariteit is essentieel bij de eventuele uitbouw van de tweede pensioenpijler.
Groen! pleit voor een soepele overgang van beroepsloopbaan naar pensioen. De soepele overgang naar het pensioen mag niet leiden tot een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Het toegelaten arbeidsinkomen van gepensioneerden in combinatie met een pensioenuitkering niet verder verhogen.

Meer info over de groene standpunten wat betreft armoede zijn te vinden op de website: www.groen.be, onder 'nieuws & programma', 'standpunten'.




-