28 januari 2009

Voor een aalmoes naar Afghanistan?

Voor Jong Groen! is Pieter De Crems vrijwillige legerdienst onaanvaardbaar

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het definitief: minister van Defensie Pieter De Crem voert de vrijwillige legerdienst in. Vandaag stelt hij de plannen voor in de Kamer. Jong Groen! liet eerder al weten dat de invoering van de vrijwillige legerdienst geen goed idee is. Nu de concrete modaliteiten van het voorstel bekend zijn, is dit nog meer het geval. Kristof Calvo, voorzitter Jong Groen!, legt uit waarom: “De vrijwillige legerdienst lijkt plots een alternatief voor de huidige opleiding- en toetredingsmogelijkheden. Zo dreigen jongeren zonder ervaring en met een beperkte opleiding ingezet te worden in buitenlandse missies. Voor jongeren die geen verdere carrière ambiëren in Defensie biedt de vrijwillige legerdienst dan weer weinig perspectieven voor een intrede op de arbeidsmarkt”.

De vrijwillige legerdienst zou een manier zijn om meer jongeren aan te trekken, in het bijzonder degenen die op dit moment moeilijk slagen bij de officiële rekruteringstests. Blijkbaar blijft De Crem blind voor de risico’s. “Als bepaalde kansengroepen problemen ondervinden bij de huidige tests, moet er geïnvesteerd worden in een betere begeleiding vooraf. De procedures omzeilen of de toelatingsvoorwaarden afzwakken is echter geen optie. Een job bij Defensie is immers niet zomaar een baan. Dat De Crem de betrokken jongeren zelfs zou inschakelen voor buitenlandse missies is voor Jong Groen! onaanvaardbaar. Wil De Crem jongeren zonder ervaring inschakelen bij risicovolle missies als Afghanistan en Libanon?” vraagt Kristof Calvo zich af.

Het voorstel vertrekt niet vanuit de noden van de betrokken jongeren. De eerste maanden zouden ze een soldij krijgen van 200 tot 300 euro. Voor de jongeren is dit niet meer dan een aalmoes. Dat er wordt gezocht naar mogelijkheden om werkloze jongeren aan de slag te krijgen, is voor Jong Groen! positief. De vrijwillige legerdienst is echter geen opstapje naar een andere baan: “Als je droomt van een baan als loodgieter, buschauffeur of informaticus, heb je weinig aan een stage bij Defensie. Men kan de betrokken jongeren beter meteen de juiste opleiding aanbieden. De hiërarchische structuur van het leger is bovendien absoluut niet representatief voor de sfeer in een doorsnee werkomgeving. Voor velen is deze strakke structuur een argument om te pleiten voor de vrijwillige legerdienst. Voor hen is Defensie een strafkamp om de jongeren her op te voeden. Volgens Jong Groen! verdienen werkloze jongeren echter een aangename, concrete opleiding met échte toekomstperspectieven”, aldus nog Kristof Calvo.

Voor Jong Groen! gaat het ook om een fundamentele keuze over de toekomst van Defensie. Op termijn moet de Belgische defensie voor Jong Groen! immers uitgroeien tot een kleiner, gespecialiseerd leger met minder personeel en middelen binnen een Europese defensiemacht. Humanitaire missies moeten daarbij centraal staan. Dit voorstel werd door Jong Groen! eerder al gelanceerd samen met écolo j, de jongeren van Ecolo.

Kristof Calvo, voorzitter Jong Groen! 0485/20.85.23

Labels: , ,

25 januari 2009

Drama in Dendermonde


Groen! is diep geschokt door de steekpartij die vrijdag plaatsvond in een Dendermondse crèche. De partij wil haar oprechte medeleven betuigen aan de familieleden, vrienden en collega’s van de getroffenen. Er zijn geen woorden voor dit brutale geweld. Wat alle mensen die op een of andere manier getroffen zijn door dit vreselijke drama nu meemaken, moet verschrikkelijk zijn. Deze mensen moeten zo goed mogelijk ondersteund worden.

Het feit dat de zieke dader het vooral gemunt had op kleine, weerloze kinderen tart iedere verbeelding en laat ons met verstomming achter. Kinderen zijn onze hoop en toekomst en daar mag op geen enkele manier aan geraakt worden. Een geweldenaar die zo doelgericht onschuldige slachtoffers viseert, bedreigt onze maatschappij. Er is geen enkel excuus voor dit soort weerzinwekkend geweld.

Groen! dankt de verschillende ordediensten voor hun snelle optreden: de politiediensten, het verplegend en begeleidend personeel, de gemeentediensten en het crisisteam van de overheid. Kosten noch moeite mogen gespaard worden om de slachtoffers van deze schokkende steekpartij op te vangen en volledig te onderzoeken wat er gebeurd is en hoe we dergelijke drama’s kunnen vermijden. Onze gedachten zijn bij allen die vandaag lijden als gevolg van deze verbijsterende gewelddaad.

Labels: , , ,

19 januari 2009

Geen schadevergoeding voor Oulematou Niangadou

De slachtoffers van de racistische moordenaar Hans Van Themsche hebben normaalgezien recht op een schadevergoeding. Omdat Van Themssche echter zelf geen geld heeft, voorziet een speciaal fonds de vergoeding. Alleen... is één van de voorwaarden om een schadeloosstelling te krijgen, Belg zijn. Jammergenoeg had Oulematou op het moment dat ze vermoord werd geen geldige papieren. Daarom heeft haar familie nu geen recht op de vergoeding.

Dura lex sed lex? Dat is in elk geval wat onze minister van justitie, Stefaan De Clercq (CD&V), ervan zegt. Maar is de wet er niet voor de mensen? Moeten we in het geval van een slechte wet, deze niet aanpassen? Is het niet beter naar de individuele situatie van het slachtoffer kijken? En waarom is er ooit beslist dat de slachtoffers Belg moeten zijn? Hebben buitenlanders die in België vermoord worden, dan geen recht op een schadevergoeding? Zijn deze mensen dan minder mens dan een Belg?

Oulematou's dochter, die nog steeds in Mali woont, had de schadevergoeding nochtans goed kunnen gebruiken. Het is al erg genoeg dat ze haar mama kwijt is. Hans Van Themsche heeft in elk geval zijn slag thuis gehaald. Hij heeft niet alleen in zijn blinde vreemdelingenhaat een zwarte vrouw vermoord, maar voortaan ook elke mens zonder papieren in België vogelvrij verklaard.

Labels: , , ,