19 januari 2009

Geen schadevergoeding voor Oulematou Niangadou

De slachtoffers van de racistische moordenaar Hans Van Themsche hebben normaalgezien recht op een schadevergoeding. Omdat Van Themssche echter zelf geen geld heeft, voorziet een speciaal fonds de vergoeding. Alleen... is één van de voorwaarden om een schadeloosstelling te krijgen, Belg zijn. Jammergenoeg had Oulematou op het moment dat ze vermoord werd geen geldige papieren. Daarom heeft haar familie nu geen recht op de vergoeding.

Dura lex sed lex? Dat is in elk geval wat onze minister van justitie, Stefaan De Clercq (CD&V), ervan zegt. Maar is de wet er niet voor de mensen? Moeten we in het geval van een slechte wet, deze niet aanpassen? Is het niet beter naar de individuele situatie van het slachtoffer kijken? En waarom is er ooit beslist dat de slachtoffers Belg moeten zijn? Hebben buitenlanders die in België vermoord worden, dan geen recht op een schadevergoeding? Zijn deze mensen dan minder mens dan een Belg?

Oulematou's dochter, die nog steeds in Mali woont, had de schadevergoeding nochtans goed kunnen gebruiken. Het is al erg genoeg dat ze haar mama kwijt is. Hans Van Themsche heeft in elk geval zijn slag thuis gehaald. Hij heeft niet alleen in zijn blinde vreemdelingenhaat een zwarte vrouw vermoord, maar voortaan ook elke mens zonder papieren in België vogelvrij verklaard.

Labels: , , ,