13 december 2008

Aalst is een Fair Trade gemeente!

Sinds gisteren is Aalst officieel erkend als Fair Trade Gemeente. Dit betekent dat de lokale overheid Fair Trade koffie en andere producten uit eerlijke handel aanbiedt op vergaderingen en recepties. Maar daar blijft het niet bij: ook lokale winkels en horecazaken worden aangespoord om Fair Trade producten aan te bieden. Een trekkersgroep zorgt ervoor dat alle initiatieven in verband met eerlijke handel in goede banen geleid worden, en dat eerlijke handel voldoende media-aandacht krijgt. Bovendien waakt die groep erover dat de gemeente wel degelijk Fair Trade blijft.

Maar wat is nu Fair Trade of eerlijke handel? Dit betekent dat de boeren in het Zuiden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Eén derde van de prijs die de consument voor het product betaalt, gaat naar de producent. De andere twee derden gaan naar transport, verpakking e.d. Dankzij deze eerlijke verloning voor de producent, kunnen de boeren niet enkel in hun levensonderhoud voorzien, maar ook hun kinderen naar school sturen en investeren in meer duurzame landbouwproducten. Wie Fair Trade koopt, verbetert dus de levenssituatie van mensen in het Zuiden.

De uitreiking van de Fair Trade prijs aan de gemeente is op kerstdag te zien op TV Oost. In café Ondineke vond na de uitreiking van de prijs een wijndegustatie van Fair Trade wijnen plaats. Dat het daar zeer gezellig was, zal ook op kerstdag op TV Oost te zien zijn...

Labels: , , , , ,