01 december 2008

Groen zet bakens uit voor de komende 20 jaar

Op het tweedaags horizoncongres in Blankenberge zette Groen! zijn inhoudelijke lijn vast voor de komende twintig jaar. Twintig jaar vooruitdenken, langetermijndenken dus, is iets waar de Vlaamse politiek dringend nood aan heeft. Denken in de termijn van de volgende verkiezingen is namelijk kortzichtig en absoluut geen voorbeeld van goed bestuur.

De groene congresleden beslisten o.a. om het idee van een basisinkomen te behouden in het programma. Ook het voorstel van de onthaaste school maakte veel groenen enthousiast. In de onthaaste school krijgen alle leerlingen de kans om, naast de gewone schooltaken, ook hun andere talenten te ontplooien. Nu is dit vaak enkel weggelegd voor de gegoede middenklasse.

Ook wat betreft het economisch luik spraken de groenen zich uit. In de economie willen we niet meer meer van hetzelfde. Integendeel, Groen! biedt een andere uitweg uit het vastgelopen economisch systeem. Een Green New Deal, een groene revolutie, dringt zich op. Hier wordt resoluut gekozen voor hernieuwbare energie, het principe van altijd maar meer groei wordt in vraag gesteld. 'Groei' mag niet de leidraad van economische beslissingen zijn. Welzijn en duurzaamheid daarentegen moeten de algemene principes zijn!