26 november 2008

Groen! Café met Symposium in Aalst

Op zaterdag 13 december organiseert Groen! Aalst een Groen Café in ontmoetingshuis De Brug. Iedereen is welkom! Er zijn hapjes en drankjes, en de toegang is gratis.

Tijdens het Groen Café brengen de vijf (ex-) raadsleden van Groen! Aalst verslag uit over hun mandaat en gaan ze in gesprek met o.a. Jos Geysels, Danny Denayer, Anny De Maght, Jan Louies, Kamiel Sergant. Hieronder volgt alvast een verslag van het gemeenteraadswerk van de Aalsterse Groenen.

Is Aalst er sinds de jaren ’80 op vooruit gegaan ? Veel te weinig... Wie centrumsteden als Gent, Mechelen, Hasselt of Kortrijk bezoekt, ziet en voelt het verschil. Aalst mist visie en uitstraling, liet vele kansen liggen. Masterplannen bij de vleet, maar geen ‘denderende’ resultaten… Groen! Aalst zorgt al 20 jaar voor prikkelende oppositie, met sterke gemeenteraadsleden en frisse ideeën. En met succes!

Luc Van Lierde werd 1988 de groene pionier in de gemeenteraad. Hij kreeg er de verkeersvrije winkelwandelstraten door, mèt behoud van de H. Geestkapel in de Kattestraat. Hij zette zich in voor betere fietspaden, zone 30, autoluwe straatinrichting. Hij verhinderde dat de Aalsterse Ring door het Osbroek werd getrokken, en pleitte ervoor het natuurgebied te laten uitbreiden door weiland aan te kopen. Andere aandachtspunten waren de zuivering van beken en Dender , met rioleringen ook in de deelgemeenten, een oplossing voor het dierenasiel, verzet tegen ruimtelijke wanorde.

Joost Callebaut volgde hem op in 1994. Hij stimuleerde met de Fietsersbond de aanleg van veilige fietspaden, was de kritische aanklager van verspilling van enorme sommen overheidsgeld aan voetbalclub Eendracht Aalst, ijverde voor een ecologisch doordacht afvalbeheer, steunde de dorpskernvernieuwing in Erembodegem en streed tegen milieudelicten in het Kluisbos. Net zoals Luc was hij actief betrokken bij de bestrijding van armoede, waardoor het Steunpunt Welzijn kansen kreeg om efficënt hulp te bieden.

Vanaf 2000 dwong Els Keytsman bewondering af voor haar hardnekkige strijd voor een milieubewust stadsbeleid. Tijdens haar mandaat ontpopte ze zich tot een nationaal erkend expert over klimaat en energie. Ze wou de stadsdiensten energiezuinig laten werken en alle aankopen toetsen op duurzaamheid. Ze verzette zich fel tegen de ondergrondse Hopmarktparking, want die lokt C02, stank en fijn stof naar de binnenstad. Aalst moet kiezen voor een autoluw centrum, beter openbaar vervoer en meer inspraak bieden aan de burgers (maar een referendum over de Hopmarkt werd geweigerd…). De speelstraten in Aalst kwamen er dankzij haar. Als carnavaliste organiseerde Els mee de “Groene Jury” die jaarlijks de milieuvriendelijkste groep verkiest. Want bewustmaking is essentieel. Ook voor wereldwijde solidariteit: Aalst wordt nu eindelijk een Fair-Tradegemeente, met een warm hart voor Oxfam-Wereldwinkel en eerlijke handel.

Lucette Callebaut beet zich vast in het sociaal beleid van onze stad. Dankzij het “Sociaal Huis” worden alle Aalstenaars wegwijs gemaakt in de dienstverlening. Voor de armen is het daardoor eenvoudiger de steun te krijgen die ze broodnodig hebben. Gelijke kansen voor vrouwen betekenden voor haar minstens een 1/3 vertegenwoordiging in adviesraden. En voor de aankoop van kleding voor stadspersoneel moest Aalst door haar bewust kiezen voor producten uit eerlijke handel. Niet uit kinderarbeid. Want de stad van Daens moet koploper zijn in de strijd voor sociale rechtvaardigheid.

Karine Kindermans werd in februari 2008 het nieuwe gemeenteraadslid voor Groen! Aalst.

‘Ik kom uit een sociaal geëngageerd nest, hou enorm van onze stad en van mensen. Van mensen in moelijkheden nog het meest van al, want ziekte of handicap, werkloosheid of depressie kunnen iedereen overkomen. Die sociale bewogenheid wordt door Groen! terecht verbonden met zorg voor de aarde, die òòk in de verdrukking komt. Onze kinderen en kleinkinderen verdienen een leefbare wereld. Daar moeten alle Westerse steden hun verantwoordelijkheid nemen, ook Aalst.

Ik werd lid van Groen! toen de partij in 2003 zware klappen kreeg. Groen! is nodig, zeker ook in Aalst, want onze stad hinkt op vele vlakken ver achterop. Luc, Joost, Els en Lucette zijn voor mij echte voorbeelden: Aalstenaars die ongelooflijk hard gewerkt hebben om vooruitstrevende sociaal-ecologische ideeën vorm te geven. Positieve voorstellen die het verschil maken. Ik ben blij dat we met zo’n klein-maar-dappere partij vanuit de oppositie veel invloed hadden. Maar er is nog véél werk. Aalst moet een bruisende en creatieve centrumstad worden waar alle Aalstenaars trots op kunnen zijn. Jong en oud, blank en zwart of welke kleur ook. Daar zet ik me graag voluit voor in.”

Labels: , , , , , , ,