17 september 2008

Groen! Aalst kraakt rijkswachtkazerne


Tijdens Open Monumentendag op zondag 14 september vroeg Groen! Aalst via een symbolische kraakactie aandacht voor de leegstand van de voormalige rijkswachtkazerne aan de Denderstraat.De kazerne werd in 1989 gebouwd, na de sloop van de oude gendarmerie, maar sinds 2001 staat het gebouw leeg. Samen met de garages en zalen achteraan, grasvelden en geasfalteerde zones, is het terrein meer dan 26 are groot. Het geheel is eigendom van de federale staat, en wordt beheerd door de Regie der Gebouwen.

Groen! Aalst wil een eind maken aan de leegstand die intussen al zeven jaar duurt.Volgens de Regie der Gebouwen is het een complex dossier: de verkoopsprocedure wordt gehinderd door 'technische problemen', o.m. de veiligheid van de zendmast.

“Zeven jaar leegstand is schandalig lang”, vindt Groen! volksvertegenwoordiger Stefaan Van Hecke. Hij diende over dit dossier intussen een parlementaire vraag in, en vraagt ook een plaatsbezoek aan. Samen met Groen! Aalst dringt hij aan op een nieuwe bestemming die de stad en de buurt ten goede komt. “We moeten zorgen dat dit gebouw en terrein door de staat niet verkocht worden aan een immo-project dat alles volbouwt, want het stadscentrum van Aalst heeft te weinig open ruimtes. Deze site is een open kans om een project voor stadskernvernieuwing uit te werken. Eventueel in samenwerking met de Vlaamse regering, en met recht op voorverkoop.“

Tijdens deze actie willen we met bewoners discussie op gang brengen over de toekomst van de kazerne”, zegt Groen! gemeenteraadslid Karine Kindermans.Er zijn in Aalst nog veel noden, en we willen dat de bewoners van de stationsbuurt mee inspraak krijgen.Men kan hier verschillende sociale en recreatieve functies verbinden: een jeugdherberg, kinderopvang, ateliers voor kunst en muziek, lokalen voor verenigingen,… Het zijn slechts enkele mogelijkheden.” "

Het stadscentrum van Aalst heeft een ongelooflijk tekort aan groene oases en speelruimten voor kinderen", stelt Joke Van de Putte, voorzitster van Jong! Groen! Aalst."Zeventig procent van de Aalstenaars vindt dat kinderen te weinig buiten kunen spelen, en ze hebben gelijk.Voor ons moet het braakliggend terrein zeker open ruimte blijven, toegankelijk vanaf de Denderstraat. Organiseer een wedstrijd voor landschapsarchitecten die er een combinatie van buurtparkje en ravotterein ontwerpen. Daar hebben kinderen en gezinnen in Aalst echt nood aan. Bomen,gras, ruimte voor spel, sport en ontmoeting.Een plek die de Denderstraat, Zeshoek, Dendermondse Steenweg en stationsbuurt meerwaarde geeft."

De actie in Aalst kadert in het project "Kraak je plek" van Groen! nationaal, waarvan jeugdschrijver Marc De Bel het peterschap aanvaardde. Hij is enthousiast over het initiatief: "Ik was er graag bij geweest in Aalst, maar heb die dag in Velzeke boeken te signeren.Maar u kan rekenen op mijn steun en die van de boeboeks! Moge deze actie een voorbeeld zijn voor de nog vele andere onbenutte schitterende speelplekjes in Vlaanderen!"

Tientallen Aalstenaars kwamen zondag het terrein bekijken en waren verbaasd hoe groot de ruimte wel is. Iedereen was het er over eens dat hier heel veel mogelijkheden zijn voor stadskernvernieuwing. Toevallig stond op de benedenverdieping van het kazernegebouw een raam open, waardoor pers en belangstellenden toch een kijkje konden nemen in het gebouw... Drie verdiepingen met meer dan 20 kamers en lokalen die perfect bruikbaar zijn, en op de zolderverdieping een heuse cafetaria met een grote open ruimte.

Al zeven jaar ongebruikt...

Alle bezoekers vonden ook dat het braakliggend terrein een buitenkans is om een buurtparkje aan te leggen met kansen voor spelende kinderen uit de wijk. "We kunnen met hen enkel naar het Astridpark, of moeten naar het Stadspark fietsen. Hier zou een mooie en veilige speelruimte meer dan wenselijk zijn. Goed voor jeugdbewegingen en scholen ook, en de speelpleinwerking van de stad die te weinig locaties heeft. De buitenruimte inrichten als spel- sportruimte met veel groen, en de sportzaal achteraan kan perfect als binnenspeelruimte dienen bij slecht weer. Deze 26 are zijn betaald met ons belastinggeld, dus is het hoog tijd dat ze ten goede komen van alle Aalstenaars."

Groen! Aalst en volksvertegenwoordiger Stefaan Van Hecke zullen deze kwestie verder opvolgen, en de Aalstenaars informeren over de ontwikkeling van het dossier.

Labels: , , , , ,

01 september 2008

Groen! Aalst golft

Een nieuw schooljaar betekent ook een nieuw politiek werkjaar... Gisteren nam Groen! Aalst alvast een sportieve start: met minigolf! Met z'n allen trokken we naar het Oud Hospitaal, waar het kunstproject Utopia voorziet in een twintigtal uitdagende minigolfbanen, de ene al haalbaarder dan de andere... Wie wil gaan minigolfen in Aalst moet snel zijn, want de minigolfbanen staan er slechts tot 14 september...

Labels: , , ,

Groen! zomerweekend in Nieuwpoort


Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 augustus verzamelden de groenen in Nieuwpoort voor het traditionele zomerweekend. Dit weekend is een mix van wandelingen in 't groen, ontspanning, sport, zee, zand en politiek inhoudelijke debatten.

Speciaal aan deze editie was dat de voorzet werd gegeven voor het horizondebat, het tweedaags inhoudelijk congres dat Groen! in november zal organiseren. Op dit congres komen de thema's zorg, ecologische steden en ecologische economie aan bod. De bedoeling is onze standpunten verder te verfijnen en af te stemmen op nieuwe inzichten.