21 april 2008

Europees beleid moet rekening houden met kinderen en jongeren


Hoog tijd voor wat Europees nieuws, zo dacht ik bij mezelf, en daarom spiekte ik eens op de website van Bart Staes. En ja hoor, morgen staat er in het Europees Parlement wat te gebeuren. Omdat nieuws uit het Europees Parlement te weinig de krant haalt, vermeld ik het bericht op mijn blog:


Morgen lanceert Bart STAES (Groen!) samen met 4 collega-Europarlementsleden, een schriftelijke verklaring die de Europese Commissie en de lidstaten oproept om in hun beleid meer rekening te houden met kinderen en jongeren.

Speciale aandacht wordt vooral gevraagd in de domeinen onderwijs en levenslang leren, tewerkstelling, sociale integratie, gezondheid, mobiliteit, fundamentele rechten en non-discriminatie en zelfbeschikking.

De schriftelijke verklaring die er komt op initiatief van het Europese Jeugdforum, vraagt de Europese Commissie om een horizontaal jongerenbeleid te voeren. Dit werd eerder al door de Europese Raad van Ministers aanbevolen, maar blijft tot vandaag dode letter.

In het kader van de Lissabonstrategie besliste de Europese Commissie dat groei en werkgelegenheid de voornaamste prioriteiten zouden worden voor de komende jaren. De EU-lidstaten vertalen dat in Nationale Hervormingsprogramma's. "In deze programma's zou men meer aandacht kunnen hebben voor de leefwereld van jongeren", vindt Bart STAES. Sinds de invoering van de Lissabonstrategie is al heel wat vooruitgang geboekt. Toch zien we in vele landen nog een enorme jeugdwerkloosheid met een groot risico op armoede tot gevolg. "Voor mij betekent dit dat Europa té weinig rekening houdt met de specifieke behoeften van jongeren", stelt STAES nog.

Dit is ook de teneur in het Europees Jeugdforum. "We appreciëren het dat de Europese instellingen oog hebben voor jongeren, maar we wachten toch op meer concrete maatregelen die echt tegemoet komen aan onze noden", zegt Bettina Schwarzsmayr, voorzitter van het Europees Jeugdforum. "We vragen gewoon een open dialoog met jongeren en hun organisaties, zodat we - ook op nationaal vlak - duidelijk kunnen maken waar voor ons nog knelpunten zitten", besluit ze.
Ook de Vlaamse Jeugdraad streeft ernaar dat beleidsmakers bij het opmaken van nieuwe beleidsmaatregelen de kinderen- en jongerenbril opzetten. "Aan de stem van kinderen en jongeren - ook op Europees niveau - gehoor geven, is essentieel omdat zij het debat verrijken vanuit hun expertise in het jong-zijn”, klinkt het daar.

Als de schriftelijke verklaring (33/2008) door meer dan de helft van de Europarlementsleden wordt ondertekend, komt het onderwerp officieel op de agenda van de Europese Commissie, die er dan een gepast antwoord op moet geven.

Initiatiefnemers zijn

- Bart Staes (Groenen/EVA - België)

- Marie-Hélène Descamps (EVP - Frankrijk)

- Ramona Nicole Manesco (ALDE - Roemenië)

- Marie Panayotopoulos-Cassiotou (EVP - Griekenland)

- Christa Prets (SPE - Oostenrijk)

Labels: , , , ,

12 april 2008

Filmpje over doortrekking N41 en verkeersveiligheid


Het stadsbestuur van Aalst rakelt de plannen weer op om de N41 tussen Aalst en Dendermonde door te trekken. Deze plannen bestaan al meer dan 40 jaar, maar nu dreigen ze vorm te nemen. Groen! heeft zich altijd tegen de aanleg van deze weg verzet, omwille van verschillende redenen. Ten eerste zal deze weg bijna volledig parallel liggen aan de bestaande N406. Een nieuwe weg is dus eigenlijk niet nodig. Ten tweede zal de nieuwe N41 geen oplossing bieden voor de verkeersonveiligheid op de N406. Deze nieuwe weg zal enkel meer verkeer aantrekken. Ten derde zullen er enorme verkeersproblemen ontstaan op de plaats waar de twee wegen zullen samenkomen (aan het Chinees restaurant in Hofstade). En tenslotte moet er heel wat mooi natuur- en landbouwgebied wijken voor deze nieuwe weg. Gijzegem zal een onleefbaar dorp worden, dat in drieën gesplitst wordt door beide N-wegen. Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen maakte Groen! Aalst een filmpje over de verkeersveiligheid in Gijzegem en de doortrekking van de N41. Het filmpje kan u hier bekijken. De verkeersproblemen aan de school in Gijzegem werden intussen aangepakt door er verkeerslichten te plaatsen.

Labels: , , , ,