21 januari 2007

Wereld Sociaal Forum in Kenia

Gisteren startte in Kenia het Wereld Sociaal Forum dat jaarlijks georganiseerd wordt door de andersglobalisten. De bedoeling is mensen uit het sociale middenveld samen te brengen om zo de krachten van die verschillende organisaties te bundelen. Op het forum wordt gewerkt aan een eisenpakket wat betreft de strijd tegen Aids, de enorme schuldenlast van de ontwikkelingslanden, rechtvaardige handelsakkoorden en waardige jobs.

Het forum werd al georganiseerd in Brazilië en in Indië. Voor het eerst vindt het nu op Afrikaanse bodem plaats. Daardoor kunnen Afrikaanse organisaties ook talrijk op het forum aanwezig zijn (dit kon in voorgaande edities niet omdat het voor velen te duur is om zo ver te reizen, en vaak ook praktisch onmogelijk is omdat ze geen visa krijgen) en zo hun bekommernissen hoog op de agenda plaatsen.

Het forum begon gisteren en duurt nog tot en met donderdag. Tijdens deze week worden ongeveer 100 000 mensen verwacht. Bekende gasten zijn onder meer de Keniase Nobelprijswinnaar en groene minister van milieu Wangari Maathai (zie foto), voormalig Hoog Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN Mary Robinson, de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, Winnie Mandela en de Franse activist José Bové.

Ook mensen van FYEG (Federation of Young European Greens) zijn er aanwezig. Het is de ideale gelegenheid om de contacten met de FYAG (Federation of African Young Greens) verder uit te bouwen.

Op het radio 1 programma "voor de dag" was gisteren Xavier Declerq, deelnemer aan het WSF via Oxfam Solidariteit, te horen. Via de website kan je het radiobericht nog tot en met vrijdag 26 januari horen.