04 januari 2007

Dinsdag 2 januari: installatie nieuwe gemeenteraad

Op dinsdagavond 2 januari vond in het Belfort de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad plaats. Nadat de nieuwe gemeenteraadsleden plechtig zworen de verplichtingen van hun mandaat na te komen, werden de schepenen en OCMW-raadsleden verkozen. De gemeenteraad werd afgesloten met toespraken van de verschillende fractieleiders.

De fractieleider van Groen, Els Keytsman, vroeg in haar toespraak aan de voorzitter van de gemeenteraad om de vragen van de gemeenteraadsleden en de antwoorden van de schepenen daarop voortaan toegankelijk te maken voor het publiek. Ze vroeg eveneens van het vragenuurtje een echt openbaar vragenuurtje te maken, wat wil zeggen dat de vragen uit het aanwezige publiek zouden moeten kunnen komen. Wat het beleid betreft, vroeg het groene gemeenteraadslid om het beleid voortaan telkens te toetsen aan de gevolgen ervan voor het klimaat. Aalst moet zich als doel stellen de CO2 emissies met 7,5 % naar omlaag te brengen, en zo veel mogelijk 'klimaatneutraal' te werken.

De fractieleider van het VB zei in zijn toespraak zelf dat hij eigenlijk totaal incompetent is om het mandaat van gemeenteraadslid waar te nemen. Hij zei namelijk dat hij, wanneer het op de gemeenteraad later werd dan 11u, zich niet meer kon concentreren. Doordat hij dan niet meer oplette, wist hij niet meer hoe hij moest stemmen. Daarom stemde hij dan maar telkens hetzelfde als Eddy Couckuyt (CD&V), omdat die toen ook in de oppositie zat. Nu de CD&V in de meerderheid zit, zal hij dat niet meer kunnen doen. Met deze uitspraak toont Van Overmeire aan dat hij het mandaat van gemeenteraadslid niet belangrijk genoeg vindt om zich te blijven concentreren en te stemmen volgens de standpunten van zijn partij. Van kiezersbedrog gesproken!