12 december 2006

Verslag van het Jong Groen! herfstweekend (24-25 november)

De jonge ecologisten uit het noorden en het zuiden van ons land hebben elkaar in het weekend van 24 en 25 november ontmoet. Een unieke kans om standpunten uit te wisselen, wars van de communautaire clichés die de Belgische politiek domineren. Het resultaat mag er zijn. Doorheen diverse debatten vonden we verschillen, maar ook en vooral gelijkenissen.

Het debat over extreemrechts en racisme heeft aangetoond dat het gevaar overal in België om de hoek loert, en dat de voedingsbodem van de onverdraagzaamheid jammer genoeg even vruchtbaar is in Wallonië als in Vlaanderen. Dit verontrust de ecologisten aan beide kanten van de taalgrens. Het is hoog tijd dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid opneemt ten aanzien van de onverdraagzaamheid die steeds meer binnensluipt in het discours van de traditionele partijen.

Ook het thema van ecologische economie werd behandeld. Momenteel is in onze samenleving overconsumptie de regel, en dat is onhoudbaar op lange termijn. De jonge ecologisten zijn er alvast van overtuigd dat het welzijn van de bevolking niet kan worden uitgedrukt in het Bruto Nationaal Product (BNP). De jonge ecologisten willen betere meetinstrumenten, die een goed beeld geven van de stijging van het welzijn en die beter rekening houden met de negatieve gevolgen van onze huidige levenswijze (zoals verspilling van grondstoffen, vernietiging van ons leefmilieu en sociale uitbuiting). Jong Groen! en ecoloJ pleiten voor het gebruik van dergelijke nieuwe indicatoren. De jonge ecologisten willen naar een minder consumptiegedreven economie met meer korteketenproducten, en willen vechten tegen de desinformatie in de reclame.

Tenslotte heeft het debat over de regionalisering een aantal clichés doorbroken. Het wordt duidelijk dat de huidige communautaire vraagstukken vooral gedreven worden door ideologische en economische motieven, veeleer dan door een echte wil tot culturele en sociale emancipatie. De jonge ecologisten streven naar een solidaire maatschappij, met een overheid die duidelijke economische keuzes maakt. Eerder dan het op zichzelf terugplooien, verkiezen wij een samenleving die vertrekt vanuit grensoverschrijdende solidariteit.

Meyrem Almaci (Jong Groen!)
Arnaud Pinxteren (ecoloJ)