07 oktober 2006

Groen! over toerisme in Aalst

Thema toerisme: doet Aalst genoeg om toerisme aan te trekken?

Volgens Groen: neen!

-Aalst is de 5e grootse stad van Vlaanderen, maar beschikt niet over een jeugdherberg om een grote groep jongeren voor langere tijd te laten overnachten. Groen pleit voor een multifunctionele ruimte waarin plaats is voor een jeugdherberg, repetitieruimtes, spel en ontspanning (bv. camarilla, een vorm van improvisatietheater). Op die manier komen de Aalsterse jongeren ook met de toeristen in contact.

-in 'de grootste Belg' kwamen drie Aalstenaars aan bod: Martens, Daens en Boon. Aalst speelt deze figuren niet genoeg uit. Dit zou wel moeten gebeuren, door er jaarlijks activiteiten aan te koppelen: bv. literair festival, poëziedagen (Boon), koppelen van Daens aan projecten rond armoede, fair trade, kinderarbeid. Rondleidingen bij Aalsterse drukkers gekoppeld aan Martens (voor scholen).

-toeristen vinden niet genoeg hun weg naar de toeristische troeven van Aalst.
Het infopunt in het belfort is voor toeristen onvindbaar (de ambtenaar is wel vriendelijk en behulpzaam), het museum is niet duidelijk aangeduid, andere toeristische troeven (Boon, Martens, Daens, stadspark, begijnhof, ...) worden niet echt uitgespeeld.

-Carnaval
De afdeling over carnaval in het museum is wel mooi maar te klein. Carnavalstad Aalst verdient een Carnavalmuseum in een apart gebouw, waarin de geschiedenis van het carnaval overal ter wereld wordt verhaald. In Aalst zou hét carnavalmuseum van Europa moeten staan.
In dit museum worden ook happenings georganiseerd zodat carnaval het hele jaar door aan bod komt. bv. 'de wereld op stelten': beeldende kunst vol humor die een geweten schopt, een benefietavond.