07 oktober 2006

Groen! over veiligheidscamera's in Aalst



Op vrijdag 29 september organiseerde de jeugdraad van Aalst een debat met jongerenkandidaten uit verschillende partijen. Groen! werd gevraagd te debatteren over de onderwerpen veiligheidscamera's, toerisme en zwerfvuil. Ik verdedigde de standpunten van Groen! Hieronder kan je mijn antwoorden op de stelling dat veiligheidscamera's het veiligheidsgevoel niet verhogen lezen.

Thema: Veiligheid: camera's in de stad verhogen het veiligheidsgevoel niet!

Deze stelling is volgens Groen juist want
-ook al wordt een misdrijf vastgelegd op camera's, het misdrijf is dan toch gebeurd. Tegen dat de politie er is, zijn de daders al lang weer weg.
bv. Joe van Holsbeek in centraal station: de camera's hebben zijn dood niet verholpen.
Het veiligheidsgevoel verhoogt dus niet door camera's. Wat wel helpt, zijn fietspatrouilles. Deze zijn snel ter plaatse en hun aanwezigheid werkt geruststellend.
-Camera's zijn een vorm van repressief optreden. Maar repressie pakt het probleem niet bij de wortels aan. Het geld dat nu naar de bewakingscamera's gaat, zou beter geïnvesteerd worden in preventie, zoals straathoekwerkers, wijkagenten, buurtopbouwwerk, initiatieven voor rondhangende jongeren.
-het is onmogelijk om de hele stad vol te hangen met camera's. De eventuele misdrijven zullen zich verplaatsen naar de gebieden waar geen camera's hangen.

Het was interessant om ivm dit thema van de kandidate van het VB te horen dat het VB voorstander is van veiligheidscamera's omdat er zo bespaard kan worden op politiepersoneel. Groen! wil in plaats daarvan meer politie, zodat die via fietspatrouilles aanwezig kan zijn op straat.