28 september 2006

Groen! wil lokale werkgelegenheid, maar niet ten koste van de open ruimte

Nogal wat mensen in de provincie Oost-Vlaanderen hebben moeite om werk te vinden: allochtonen, kortgeschoolden, personen met een handicap. De "oplossingen" die andere partijen naar voor schuiven, zoals meer wegen (de N41) of meer bedrijventerreinen (op de mooie Siesegemkouter) zijn volgens Groen! geen echte oplossingen. Het is namelijk niet zeker of ze bijkomende jobs zullen opleveren en ze brengen de leefbaarheid van de Oost-Vlaamse gemeenten in het gedrang.

De provincie kan een voorbeeldrol vervullen, door in haar eigen diensten alvast allochtonen, kortgeschoolden en mensen met een handicap aan te werven.

Wat betreft bedrijventerreinen heeft Groen! een duidelijke visie: de ruimte van de bedrijventerreinen moet efficiƫnt gebruikt worden, het bedrijventerrein moet gemakkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en bij voorkeur dicht bij een waterloop liggen zodat de bevoorrading ook via de binnenscheepvaart kan gebeuren, en het moet voldoende nieuwe jobs verschaffen. Het geplande bedrijventerrein op de Siesegemkouter voldoet niet aan deze criteria. Bovendien is de Siesegemkouter een waardevolle open ruimte. Groen! zal er daarom ook alles aan doen om de aanleg van het bedrijventerrein te verhinderen.

Groen! pleit eveneens voor beurzen voor de samenaankoop van bedrijfsruimte door KMO's. Zo krijgen KMO's of zelfstandigen de mogelijkheid om samen een groter bedrijfsgebouw te kopen of te huren. Ook sociale winkelpanden, naar analogie met sociale woningen, behoren tot de mogelijkheden. Mensen met een laag inkomen, werkzoekenden en leefloners moeten gesteund worden bij het opzetten van een eigen onderneming.