06 september 2006

Een gezonde en betaalbare woning is volgens Groen! een basisrecht!

Wonen is een basisrecht, maar betaalbaar wonen is momenteel niet voor elke Aalstenaar mogelijk. Er zijn in Aalst namelijk slechts 1248 sociale huurwoningen (dat is 3,81% van het woningenbestand), terwijl veel meer gezinnen nood hebben aan een sociale huurwoning. Het zijn de gemeentebesturen die instaan voor het aanbod aan sociale woningen. Aalst moet dus op dit vlak zijn verantwoordelijkheid opnemen.

Een bepaalde gezinssituatie vereist een aangepaste woning. Gezinnen met kinderen hebben speelruimte nodig, alleenstaanden hebben een kleiner huis nodig na bijvoorbeeld een scheiding, een overlijden of wanneer de kinderen het huis verlaten. De overheid moet inspelen op deze veranderende woonbehoeftes.

Voor Groen! zijn meer sociale woningen een prioriteit, niet alleen in Aalst maar in heel Oost-Vlaanderen. Groen! wil deze bouwen tussen andere woningen in, zodat er geen grote, geïsoleerde sociale woonwijken ontstaan aan de rand van de stad. Iedereen heeft recht op een (speel) plein met veel groen op wandelafstand van zijn of haar woning. De sociale woningen moeten energiezuinig worden gebouwd, zodat de huurders niet verrast worden door een (te) hoge energiefactuur.

Het volbouwen van de schaarse open ruimte in Aalst is geen optie voor Groen! Er staan honderden huizen leeg in Aalst. Het is beter deze te renoveren in plaats van nieuwe woningen te bouwen. Het stadsbestuur kan eveneens nieuwe woonvormen aanmoedigen, zoals friends-wonen (leeftijdsgenoten die gaan samenwonen), kangoeroewonen (een jong gezin dat samenwoont met een oudere persoon), cirkelwonen (verschillende woningen rondom een plein) en samenhuizen (verschillende gezinnen die samenwonen in een huis met afzonderlijke en gemeenschappelijke gedeeltes).

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Ik heb met voldoening je interesse genoteerd voor de open werkgroep rond armoedebestrijding en sociale zekerheid. Wat zou je ervan vinden als we een eerste "echte" vergadering zouden houden in het kraakpand van de waterloolaan
(waaarde 50 milj. euro, eigenaar scientology) in Brussel...
Daar kunnen we rechtstreeks een primeur meemaken, nl. collectieve opeising van het recht van verenigingen, om van leegstand gebruik te maken waar de overheid het nalaat, en daardoor het grondwettelijk recht op wonen beknot.
(in bovengenoemde werkgroep zijn enkele van de initiatiefnemende vzw's waterloolaan aanwezig)

basicincomelabel@skynet.be

12:03 p.m.

 

Een reactie posten

<< Terug