03 september 2006

Groen! wil sporten mogelijk maken voor iedereen

Aalst telt 78 000 inwoners, maar slechts 4 sportzalen. Drie ervan zijn toegankelijk voor sportverenigingen. De vierde, zaal het Forum, is exclusief voorbehouden voor de beroepsbasketvereniging. Deze vereniging kan aan uitzonderlijke tarieven gebruik maken van de zaal. Dit geldt ook voor de beroepsvoetbalvereniging en het Eendrachtstadion. En dit terwijl de infrastructuur voor de liefhebberssport in Aalst veel te beperkt is, waardoor de vrijetijdssporter te weinig aan zijn of haar trekken komt.

Volgens Groen! moet het stadsbestuur alle sportverenigingen op grond van gelijkheid behandelen. Er moeten meer omnisportzalen komen, vooral in de deelgemeenten. Bestaande sportzalen en zwembaden van scholen in Aalst kunnen 's avonds voor sporters uit de buurt worden opengesteld. En voor wie niet in een georganiseerde club wil sporten moet het aanbod ook voldoende zijn met redelijke tarieven.

De bestaande sportverenigingen zijn meestal niet kapitaalkrachtig en krijgen vaak geen subsidies. Daarom moeten ze zalen kunnen huren tegen aanvaardbare prijzen, en niet tegen marktprijzen.

Het Stedelijk Zwembad kan volgens Groen! aantrekkelijker gemaakt worden door in het zwembadpark een ecologische zwemvijver aan te leggen. De toegang tot deze zwemvijver moet goedkoop zijn en de zwemvijver moet milieuvriendelijk uitgebaat worden. Op die manier hoeft de Aalstenaar niet langer uit te wijken naar de Nieuwdonk bij tropische temperaturen.