21 augustus 2006

Eenheid in diversiteit

De huidige campagne van Fyeg gaat over eenheid in diversiteit (unity in diversity/ Ittihad in Ikhtilef). Het doel van de campagne is er op te wijzen dat alle mensen weliswaar verschillend zijn, maar dat ze toch dezelfde rechten hebben en ondanks hun verschillen elkaar kunnen aanvaarden en met elkaar kunnen samenleven.

De campagne is gegroeid uit de vaststelling dat er in Europa veel racisme en discriminatie zichtbaar is. Extreem rechtse partijen met xenofobe programmapunten winnen in verschillende landen (Belgiƫ, Nederland, Oostenrijk, Frankrijk) aan populariteit. In sommige landen (Polen, Letland) treedt de overheid gewelddadig op tijdens holebiparades.

Het ligt in het hart van de groene beweging om het op te nemen voor bevolkingsgroepen die onderdrukt en gediscrimineerd worden. Daarom koos Fyeg het thema van discriminatie als onderwerp voor de huidige Europese campagne. Omdat Fyeg verkiest actie te voeren op een positieve manier, luidt de titel van de campagne 'eenheid in diversiteit'. Diversiteit is een rijkdom, niet iets om bang van te zijn. Door hun diversiteit leren mensen net van elkaar, zonder diversiteit zou de menselijke samenleving slechts een saaie boel zijn. Het woord eenheid slaat dan weer op het mens-zijn, de menselijke noden die alle mensen met elkaar gemeen hebben. Dit zijn niet alleen de basisnoden zoals voeding en huisvesting, maar ook aanvaard worden, zichzelf kunnen zijn en sociale relaties kunnen uitbouwen.

In juli organiseerde CDN (Cooperation and Development Network, een zusterorganisatie van Fyeg werkzaam in Oost- en Zuid-Oost-Europa) al een zomerkamp met als titel 'strengthening diversity - European cultures from east to west'. Er volgen nog activiteiten binnen het kader van deze campagne, zoals een Europese actieweek van 2 tot 8 oktober. Tijdens deze week zullen alle leden van Fyeg de vormen van discriminatie die zich in hun land of gemeente voordoen aankaarten, en voorbeelden geven van hoe het wel kan.


1 Reactie(s):

Blogger Kerim Helaut schreef...

Eenheid in diversiteit, mooie woorden die spijtig genoeg te weinig concrete invulling krijgen.
Concreet vraag ik me af wat de "actie" inhoudt. Behalve een "zomerkamp" en een "actieweek", zie ik weinig concreet... Het is niet door op de markten balonnetjes te staan uitdelen dat men de mensen ineens zal overtuigen, laat staan hun denken over de multiculturele samenleving veranderen. Mooie woorden dus...

Anders is het gesteld als het op daden aankomt. "Het ligt in het hart van de groene beweging om het op te nemen voor bevolkingsgroepen die onderdrukt en gediscrimineerd worden." Tot mijn ontzetting moet ik echter vaststellen dat in Mechelen Groen! in kartel opkomt met de VLD!!!
Dezelfde VLD van een Bart Somers die te pas en te pas opkomt voor (enkel en alleen!) de 'hardwerkende' Vlaming, wat mijns inziens toch nauwelijks een onderdrukte en gediscrimineerde bevolkingsgroep kan genoemd worden...
Dezelfde Bart Somers die in De Morgen van 6 november 2004 verklaarde: ""Het cordon sanitaire is stikdood. Als methodiek is dat totaal mislukt. Een liberaal moet niet aan een socialist of een christen-democraat gaan vragen of hij met extreem-rechts mag samenwerken. Elke partij moet dat maar voor zichzelf uitmaken. Dat is mijn punt: het is niet omdat het cordon dood is dat je plots met het Blok moet gaan samenwerken. Dan ligt de bal in het kamp van het Blok zelf. Vooralsnog zie ik onvoldoende tekenen dat het Vlaams Blok zich binnen de democratie wil plaatsen, maar misschien komt die evolutie er ooit wel."
Was het cordon geen hersenspinsel van groene jongen Jos Geysels himself? Benieuwd hoe die nu reageert als hij ziet dat de groenen in Mechelen een kartel oprichten met Bartje...

2:31 p.m.

 

Een reactie posten

<< Terug