10 augustus 2006

Bezetting van het bos in Borsbeek gaat door

Al langer dan een week bezetten actievoerders van boomspotting en groenfront het bos in Borsbeek, waar sinds gisteren bomen worden gekapt. Hoewel gisteren een aantal van de boomhutten van de actievoerders op een brute manier door de poltie werd ontruimd en heel wat actievoerders werden opgepakt, gaat de actie door. De meeste actievoerders keerden gisteravond al terug naar het bos om de bezetting verder te zetten.

De bezetting van het bos is terecht omdat de economische rendabiliteit van de luchthaven in Deurne (de reden waarom de bomen gekapt worden) nihil is. Zoals te lezen valt in Kerims reactie op mijn post van gisteren is het natuurgebied dat moet wijken voor een zakenluchthaven die de kleine man op geen enkele manier ten goede komt een illustratie van de excessen van het grootkapitaal.

Ook Groen! verzet zich tegen het kappen van het bos in Borsbeek. Enerzijds pleit Groen! voor een uitdoofbeleid van de luchthaven in Deurne omdat deze economisch niet rendabel is. De veel grotere luchthaven in Zaventem bevindt zich namelijk slechts 40 kilometer verder. Anderzijds is de kaalkap van het bos helemaal niet nodig, zelfs als de luchthaven behouden blijft. Een mogelijkheid om vliegtuigen te laten landen op een landingsbaan omgeven door hoge bomen is die van de 'steep approach' of steile nadering, zoals die reeds in Londen toegepast wordt. Desnoods kunnen toppen van de hoogste bomen bijgesnoeid worden, zonder daarom de hele boom te vernietigen.

Foto: boomspotting