09 augustus 2006

Bomen sneuvelen in Borsbeek


In de gemeente Borsbeek moet een deel van het bos op het domein fort 3 volgens Vlaams minister tegen milieu Kris Peeters wijken om de veiligheid van de luchthaven in Deurne te garanderen. Hij heeft zijn beslissing genomen zonder het Milieueffectenrapport af te wachten dat alternatieve voorstellen kan doen. Nog maar eens moet de schaarse groene ruimte in Vlaanderen wijken voor economische belangen, en dit terwijl het economisch nut van de luchthaven in Deurne beperkt is. De veel grotere luchthaven in Zaventem ligt namelijk slechts 40 kilometer van die van Deurne verwijderd. Het bos op het domein fort 3 in Borsbeek heeft vooral grote waarde omdat het de biotoop is van met uitsterven bedreigde vleermuizen.

(foto: website boomspotting)

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Dit incident bewijst nogmaals dat milieu en leefruimte moeten wijken als het kapitalisme zijn vuisten balt.

Groen! stelt zich terecht vragen over de rendabiliteit van de luchthaven van Deurne. Zeker als men weet dat passagiersaantal en vrachtvervoer in steeds dalende lijn gaan, is het verwonderlijk dat de Vlaamse regering bereid is tot een investering van 136 miljoen per jaar in deze (k)luchthaven. Daarbij zwijgen we nog over de extra paar miljarden die ze bereid is op tafel te leggen voor de uitbreiding ervan.

Verwonderlijk en toch niet, want men hoeft het Vlaams regeerakkoord er maar eens op na te lezen en z'n hoofd dan in de richting van de sinjorenstad te draaien. In dat Vlaams regeerakkoord werd de luchthaven officieel tot "zakenluchthaven" gepromoveerd. Het is dan ook niet de kleine (sinjoren)man die een goedkope charter neemt naar Benidorm vanop deze luchthaven, maar wel (onder andere) de in maatpak geklede wolf al dan niet voorzien van een klein koffertje gevuld met blinkende steentjes.

Het zijn dus niet de economische belangen van de kleine man die zorgen voor het verdwijnen van de groene ruimte, wel de excessen van het grootkapitaal. Dat Antwerpen trouwens nauwelijks economisch voordeel op vlak van lokale werkgelegenheid heeft bij de aanwezigheid van de diamantsector is immers al genoeg aangetoond. In Knack van 07/06/2006 valt letterlijk te lezen: "Een stortvloed van cijfers (zie ook 'De Duistere Diamant' op www.knack.be) ontmaskerde de diamant als een kleine sector met amper 2600 arbeidsplaatsen in plaats van de 30.000 die de Hoge Raad al jaren probeert te verkopen. En de cijfers toonden aan hoe van de 16 miljard euro sectoromzet per jaar, er amper een kwart procent bij de Belgische schatkist blijft plakken - het gevolg van allerhande fiscale gunstmaatregelen, Luxemburgse vertakkingen, obscure routes naar belasting-paradijzen en een op maat gesneden facturering. Kortom: de directe bijdrage van de diamant aan de Belgische economie is zo goed als verwaarloosbaar. En toch heeft Paars II zich in het stof gerold om de diamant in Antwerpen te houden".

Alleen economische investeringen die ons allen aanbelangen, in functie van de 'economie van de gewone man en vrouw' en niet in functie van de enkelingen die het grootkapitaal vertegenwoordigen, kunnen ervoor zorgen dat de groene ruimte gevrijwaard blijft en tegelijkertijd zorgen voor een beter 'algemeen welzijn'. Want dat is toch uiteindelijk ons gemeenschappelijk streefdoel?

3:54 p.m.

 

Een reactie posten

<< Terug