16 augustus 2006

De zomerkaravaan van Jong Groen: een verslag















Een vijftigtal jongeren nam deel aan de zomerkaravaan van Jong Groen! 5 dagen lang fietsten de jonge groenen door het Vlaamse land, waarbij ze vergezeld werden door een kleurige zomercaravan. Het doel van dit actiekamp was het onderdeel 'mobiliteit' van het groene partijprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voor te stellen.


De zomerkaravaan ging in Leuven van start. De percussieband Lokomotiv entertainde zowel fietsers als passanten. De aanwezigen konden verschillende modellen fietsen (ligfietsen, tandems, bakfietsen,...) uitproberen en een kijkje nemen in de caravan.

De karavaan vervolgde zijn tocht naar Mechelen. In het centrum hielden de jonge groenen een ‘pimp my bike’ actie, met als doel de groene voorstellen van een overdekte fietsenparking op de Vismarkt en van het behoud van het jeugdige karakter van dit plein bekend te maken. Op weg van Mechelen naar Antwerpen maakte de karavaan een tussenstop in Borsbeek om de actievoerders van Fort III een hart onder de riem te steken.

Op het De Coninckplein in Antwerpen speelde Jong Groen! een 'megafietsganzenbordspel', met als boodschap dat fietsen in de stad een spel is, soms stratego, dan weer mens erger je niet. Jong Groen! bracht de omstanders op de hoogte van zijn
beleidsvoorstellen om de situatie te verbeteren. Voorbeelden zijn: het afstemmen van de mobiliteit op de noden van jongeren (nachtbussen, beveiligde fietsenstallingen, zone 30 in de binnenstad,…), het aanleggen van degelijke fietsroutes van en naar scholen, het aanbieden van openbaar vervoer langs de singel. De Dyno 2, een discobar aangedreven door fietsen, zorgde voor de muzikale noot.

In Zwijndrecht, een gemeente met een groene burgemeester, zette Jong Groen! het overdonderende succes van tram 3 in de kijker door het traject te versieren. Vervolgens, in Sint-Niklaas, bedankte Jong Groen! bewoners en bezoekers van de stad voor hun dagelijkse inspanningen om de stad leefbaarder te houden door te fietsen, te recycleren en het openbaar vervoer te gebruiken. Tegelijkertijd voerde Jong Groen! actie voor het verder uitbreiden van groen in de stad, zodat er een echt groen lint kan ontstaan. In Gent uiteindelijk toerden de jonge groenen door de binnenstad om er 'ruimte voor jongeren' op de politieke agenda te plaatsen.

Deze zomerkaravaan vormt de start van de jonggroene campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De campagne werd alvast met veel enthousiasme in gang gezet.