17 augustus 2006

Groen! in de provincieraad

Ieder voor zich?
Of betaalbaar wonen voor iedereen?



Op 8 oktober kiezen we niet alleen wie de Aalstenaars zal vertegenwoordigen in de gemeenteraad, maar ook wie de mening van de Oost-Vlamingen zal vertolken in de Oost-Vlaamse provincieraad. Het district Aalst bestaat uit Aalst, Lede en Erpe-Mere. De groene lijst voor de provincieraad is gevuld met vertegenwoordigers uit Aalst (Joke Van de Putte, Kris De Winne, Karine Kindermans en Els Keytsman), uit Lede (Jo Maebe) en uit Erpe-Mere (Marijke De Bruyne en Patrick De Swaef). Groen! beschouwt het provinciale niveau als een belangrijk tussenniveau dat beslissingen neemt over beleidsmateries die het gemeentelijk niveau overstijgen maar tegelijkertijd een lokaal gebonden karakter hebben.

Wat willen de groene vertegenwoordigers uit het district Aalst realiseren in de provincieraad?

De rol van de provincie bestaat er in de eerste plaats uit ondersteuning te bieden, te coördineren, te stimuleren en subsidies te verstrekken. De groenen vinden dat subsidies en stimulerende maatregelen mens en milieu centraal moeten stellen. Daarbij komt het er vooral op aan erover te waken dat mensen met minder financiële slagkracht kunnen genieten van de subsidies, want zij zijn diegenen die deze subsidies het meest nodig hebben.

Zo vindt Groen! dat de provincie moet instaan voor een kwalitatieve woonomgeving. Dit betekent dat de provincie de sociale woningbouw stimuleert, en er tegelijkertijd over waakt dat er geen gettovorming ontstaat. Dit kan door sociale woningen te bouwen tussen andere woningen, en dus geen grote, geïsoleerde sociale woonwijken aan de rand van de stad op te richten. Elke woning dient zich bovendien in de buurt van een (speel)plein met groengelegenheid te bevinden, zodat sociaal contact onder de buurtbewoners mogelijk wordt. Als de provincie er tegelijkertijd voor zorgt dat elke sociale woning via subsidies ecologisch en energiezuinig is, kunnen gezinnen met minder financiële middelen besparen op hun energiefactuur. Ook voor de gezinnen die niet in een sociale woning wonen zijn subsidies om de woning energiezuinig in te richten noodzakelijk, want energie besparen is met de verhoogde brandstofprijzen een zaak van iedereen geworden.

Wat betreft het werkgelegenheidsbeleid moet de provincie volgens Groen! een voortrekkersrol spelen om kansengroepen zoals allochtonen, mindergeschoolden en personen met een handicap aan werk te helpen. De provincie kan een voorbeeldrol vervullen door deze mensen in haar eigen diensten aan te werven. Bij het plannen van nieuwe bedrijventerreinen moet het bestuur rekening houden met verschillende factoren. Zo dient de ruimte efficiënt gebruikt te worden, moet het bedrijventerrein gemakkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, dient het nieuwe terrein voldoende nieuwe werkgelegenheid te verschaffen en moeten duurzame ondernemingen extra steun krijgen. Concreet voor Aalst betekent dit dat Groen! niet akkoord kan gaan met de aanleg van een nieuw bedrijventerrein op de Siesegemkouter. Dit voorstel komt namelijk niet tegemoet aan bovenvermelde eisen. Bovendien zou daarmee waardevolle groene open ruimte verloren gaan, terwijl er voldoende alternatieven zijn: de huidige Aalsterse bedrijventerreinen worden namelijk niet efficiënt benut.

Het armoedebeleid mag niet boven de hoofden van de betrokkenen gevoerd worden. Daarom moet het provinciaal armoedebeleid volgens Groen! in overleg met verenigingen waarin armen het woord nemen uitgestippeld worden. Hetzelfde geldt voor het jeugdbeleid: de provincie moet de jongeren inspraak geven wanneer ze initiatieven onderneemt voor de jongeren. De provincie kan gemeenten stimuleren om in jeugdinfrastructuur, namelijk fuifruimte, speelse open ruimte, speelbossen en repetitieruimtes te voorzien. Net zoals dat op het gemeentelijk niveau gebeurt, kan de provincie in speciale kortingbonnen voorzien voor jongeren met minder financiële slagkracht, zodat ook zij kunnen deelnemen aan jongerenactiviteiten en met andere jongeren in contact kunnen komen.

De diversiteit aan culturen is volgens Groen! een verrijking voor elke mens. Daarom wil Groen! dat de provincie investeert in projecten die verschillende culturen met elkaar in contact brengen, zoals etnische themadagen, festivals, eetfestijnen en kooklessen. Interculturele samenwerking is zeker noodzakelijk in Oost-Vlaanderen, maar kan ook gebeuren op grotere schaal. Daarom ondersteunt en stimuleert Groen! binnen de provincieraad initiatieven die het welzijn in minder welvarende landen willen bevorderen, zoals subsidies voor scholen, ziekenhuizen en jeugdwerking.