31 augustus 2006

De Jonge Europese Groenen steunen de oprichting van de Federatie van Jonge Afrikaanse Groenen (FYAG)


Het eerste forum van de Afrikaanse Jonge Groenen vond plaats tussen 21 en 25 augustus in Cotonou te Benin. Het forum bracht vertegenwoordigers van ecologische en groene jongerenbewegingen uit 7 Afrikaanse landen samen: Benin, Burkina Fasso, Ghana, Mali, Nigeria, Niger en Togo. De samenkomst was de ideale gelegenheid voor de jonge groenen uit West-Afrika om ervaringen uit te wisselen en naar oplossingen te zoeken voor de gemeenschappelijke problemen die zich in de verschillende landen voordoen.

Op het einde van het forum keurden de Jonge Groene Afrikanen een protocol goed dat de oprichting van de Federatie van Jonge Afrikaanse Groenen (FYAG - Federation of Young African Greens) afkondigt. De FYAG is een netwerk van NGO's en jongerenafdelingen van groene partijen uit al de landen vertegenwoordigd op het forum. Er werd een bestuur verkozen met 7 leden (één lid uit elk vertegenwoordigd land), een algemeen secretaris en een voorzitter. Dit bestuur zal werken aan de verdere ontwikkeling van het netwerk.


Een Europese delegatie bestaande uit 6 afgevaardigden van de Federatie van Jonge Europese Groenen (FYEG - Federation of Young European Greens) en het Groen Forum uit Zweden namen deel aan het forum en observeerden de goedkeuring van het protocol. Door actief deel te nemen aan het forum bevestigt FYEG zijn steun aan de jonge groene bewegingen overal ter wereld.

Marie Madeleine Boni, de eerste verkozen voorzitter van de FYAG en organisator van het forum, zegt: "Dit forum had als concreet doel de oprichting van een netwerk van ecologische organisaties in Afrika en we zijn tevreden dat dit doel werd bereikt. Na 5 dagen van discussie en gesprek hebben we een gemeenschappelijke visie op onze rol als jonge groenen uitgewerkt. Ellende, armoede, oorlogen, sociale mishandeling - dit zijn problemen die zich in Afrika op grote schaal voordoen en tegelijkertijd een verwoestende impact hebben op ons leefmilieu. Daarom hebben we er ons toe verbonden deze problemen door een georganiseerde samenwerking aan te pakken."

Joke Van de Putte, Europese zaken - coördinator van FYEG, voegt toe: "FYEG feliciteert de Afrikaanse Jonge Groenen met de oprichting van hun netwerk. Duurzame ontwikkeling is de lange - termijnvisie van FYEG en deze kan niet in Europa alleen bereikt worden. Daarom engageren we ons om een goede relatie uit te bouwen met de Federatie van Jonge Afrikaanse Groenen en kijken we er naar uit met hen te discussiëren en samen te werken aan oplossingen voor de gemeenschappelijke problemen waarmee we geconfronteerd worden."