30 augustus 2006

Voor elke Aalstenaar een lage energiefactuur!


Elke dag verschijnt op deze blog één van de tien krachtlijnen uit het groene programma. De eerste krachtlijn is die over energie: Groen! wil voor elke Aalstenaar een lage energiefactuur. Stroom en warmte zijn namelijk basisbehoeften, maar door de hoge energieprijzen dreigen steeds meer gezinnen niet in staat te zijn in deze behoeften te voorzien. Ze belanden zo in energie-armoede.

Deze energie-armoede kan gelukkig vermeden worden. Hoewel het in Spanje bijvoorbeeld warmer is dan in België, zijn de huizen er toch beter geïsoleerd. Als het in Spanje kan, waarom in België dan niet? In Scandinavië verbruiken de bewoners minder energie om hun huis te verwarmen dan de Belgen. Het is er nochtans veel kouder.

Vele Aalsterse huurwoningen zijn niet of nauwelijks geïsoleerd, waardoor de koude en tocht langs spleten en kieren het huis binnendringt. Vooral voor sociale huurwoningen is dit een probleem: het heeft namelijk geen zin de bewoners een sociaal huisvestingstarief aan te bieden als ze hun hele budget aan verwarming moeten besteden.

Het stadsbestuur kan aan hoge olieprijzen weliswaar niets doen, maar aan hoge energiefacturen wel. Groen! pleit bijvoorbeeld voor een Aalsters Energie Agentschap dat onder andere gratis energie-audits aanbiedt aan de Aalstenaars. Een energie-audit is een onderzoek dat de energieverslindende en verspillende elementen in een huis opspoort, en aangeeft welke maatregelen de energiefactuur doen dalen. Bovendien wil Groen! dat het Aalsters Energie Agentschap de kosten van de investering in energiebesparende maatregelen voorschiet, en dat de terugbetaling gebeurt met het geld dat door de energiebesparingsmaatregelen wordt uitgespaard.

De sociale woningen moeten in elk geval een zo laag mogelijke energiefactuur mogelijk maken. Daarom moeten de bestaande sociale woningen gerenoveerd worden en moeten alle nieuwe sociale woningen volgens de nieuwste en beste isolatieprincipes opgericht worden. Om de eigenaars van andere huurwoningen aan te sporen energiebesparende maatregelen te treffen, wil Groen! premies uitreiken aan de eigenaars die hun huurwoning energievriendelijk maken.

Groen! pleit tenslotte voor een zonnedakenplan waardoor de Aalstenaars gratis van zonnestroom kunnen genieten. Volgens het plan worden de zonnedaken eerst geïnstalleerd en nadien geleidelijk aan terugbetaald, met het geld dat uitgespaard wordt op de energiefactuur. De installatie van een zonnedakenpaneel is op die manier op korte termijn een nuloperatie, en levert op lange termijn zelfs financieel voordeel op.